Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Miroslav Lazanski

Bookmark and Share

04.08.2021. Južna Srbija Info

Mirpslav Lazanski srpski pisac, novinar, vojnopolitički komentator, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i ambasador Republike Srbije u Ruskoj, preminuo je juče u 71. godini života od posledica srčanog udara.

Foto: Dragan Kujundžić Tanjug - screenshot
Foto: Dragan Kujundžić Tanjug - screenshot

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa (oktobra 1982) i generala Džona Galvina (1990). Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva (1982), komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova (1988), komadanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Černavina, predsednika Sirije — maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije — Bašara el Asada (2016), te još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Bio je kolumnista je dnevnih novina Politika gde je mahom pisao o vojnim i geopolitičkim temama.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine i tada prestao da piše kolumne za „Politiku”.

Njegova tetka Biljana Plavšić je bivši predsednik Republike Srpske.

Datum sahrane biće naknadno objavljeni, saopštili su iz MSP..

Komentara: 0


#   novinari   Rusija   mediji   Pisac   In memoriam   analitičar   Politika list   Ministarstvo spoljnih poslova   Miroslav Lazanski   Vojska Srbije
@PolitikaJavlja @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima