Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо проф. др Милорад Митковић, познати нишки академик и ортопедски хирург

rssBookmark and Share

Ниш 08.04.2021. Јужна Србија Инфо

Управа Универзитетског клиничког центра Ниш, са дубоким жаљењем и тугом обавештава јавност, да је од последица болести изазване заразном болешћу Ковид-19, јуче, 07. априла у касним вечерњим сатима, у својој 71. години, преминуо проф. др Милорад Митковић, познати нишки академик, ортопедски хирург УКЦ Ниш у пензији и професор хирургије на Медицинском факултету нишког Универзитета.

Преминуо проф. др Милорад Митковић, познати нишки академик и ортопедски хирург

"Покојни проф. др Милорад Митковић, био је редовни члан САНУ, на шта смо, као његове колеге били нарочито поносни. Читав свој радни век, провео је радећи у нашој здравственој установи и својим иновацијама и патентима у области ортопедске хирургије, несебичним залагањем, огромном стручношћу и непрестаном жељом за усавршавањем, оставио је неизбрисив траг у лечењу деформитета и најтежих повреда код пацијената.

Руководио је многим научним пројектима у земљи и иностранству и у научном свету, надалеко је био познат по својим патентима. Његов проналазак- систем за спољну фиксацију костију, који и данас носи његово име, за време ратова, био је спасоносан за хиљаде рањеника, док се у уобичајеној пракси, примењује у збрињавању тешких прелома и корекцији урођених и стечених деформитета. Од осталих проналазака, широку примену имају и самодинамизирајући унутрашњи фиксатор скелета, ендопротеза зглоба кука и систем за фиксацију врата бутне кости.

Био је аутор на стотине научних радова и неколико стручних уџбеника и добитник многих домаћих и међународних награда и признања.

Смрт проф. др Мирослава Митковића, велики је губитак за Универзитетски клинички центар Ниш, читаву научну и академску заједницу, али пре свега за све нас, који смо изгубили сјајног колегу и доброг човека", саопштили су из УКЦ Ниш.

 


#   Ниш   Клинички центар Ниш   In memoriam   Клиника за ортопедију   САНУ   Универзитетски клинички центар ниш   др Милорад Митковић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима