Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Слава на Палилули: Прослава Сабора српских светитеља на почетку мандата задаје циљеве и обавезује

rssBookmark and Share

Ниш 13.09.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

Градска општина Палилула, обележила је данас своју крсну славу Сабор српских светитеља у храму Светог Николе у Нишу. Чин резања славског колача служио је протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије "Св. Ћирила и Митодија" у Нишу, уз саслуживвање свештеника са територије Палилуле.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, као и увек до сада у својим више него очинским беседама, говорио је о данашњем празнику, поучивши све својим ауторитетом, пре свега нове челнике општине Палилула, да нам може бити добро, само ако урадимо два ствари, "Да нам свако јутро почиње Божијим заповестима и да прву мисао упутимо Господу, а друга мисао мора бити према онима који су нам дати на старање". (брига о житељима Палилуле).

Вучковић

Не само сиболично, већ и са циљем који обавезује, овогодишње обележавање Сабора српских светитеља, поклапа се са почетком четворогодишњег мандата новоизабраног председника Градске општине Палилула, Братислава Вучковића, привредника, познатог Палилулца, "борца за оживљавање" корена и вредности овог дела града Ниша, који поседује своје специфичности, за које многи кажу да су изворно нишке.

Вучковић се у свом обраћању обавезао ће током свог мандата учинити све што је у његовој могућности да буде у служби житеља општине Палилула.

‘’Циљеви које пред себе поставимо морају да буду заиста реални, како би се и остварили. Има доста проблема, канализација, Старо гробље, инфраструктура. Општина Палилула је једна једна од најразуђенијих општина у граду.

Одмах смо почели са уређењем простора поред саме пруге, а сада нам предстоји детаљно уређење Старог гробља, као део историје нашег града, које се простире на 14 хектара, практично у самом центру града. Покренућемо иницијативу да тај  простор коначно добије достојанствен изглед. Да ли ће постати меморијални комплекс, или ће гробље ући у програм редовног одржавања, зависи од много околности.

Након прошлонедељног састанка са градоначелницом Сотировски, Вучковић је рекао, да је договорена сарадња са Градом, велики искорак у децентрализацији власти и добар пример будуће сарадње "по хоризонтали“.

Домаћин овогодишње славе, био је Александар Ждрале, досадашњи председник ГО Палилула.

Обележавању Сабора српских просветитеља у порти и храму Светог Николе на Палилули, присутвовало је 30-так личности из јавног живота, знатно мањи број него ранијих година, из разлога прописаних мера безбедности и окупљања.


#   Ниш   Братислав Вучковић   Палилула ГО   Нишка епархија   Свети Никола црква   Александар Ждрале   Богословија Ћирило и Методије   Сабор српских светитеља   Милутин Тимотијевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима