Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slava na Paliluli: Proslava Sabora srpskih svetitelja na početku mandata zadaje ciljeve i obavezuje

rssBookmark and Share

Niš 13.09.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Gradska opština Palilula, obeležila je danas svoju krsnu slavu Sabor srpskih svetitelja u hramu Svetog Nikole u Nišu. Čin rezanja slavskog kolača služio je protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije "Sv. Ćirila i Mitodija" u Nišu, uz sasluživvanje sveštenika sa teritorije Palilule.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, kao i uvek do sada u svojim više nego očinskim besedama, govorio je o današnjem prazniku, poučivši sve svojim autoritetom, pre svega nove čelnike opštine Palilula, da nam može biti dobro, samo ako uradimo dva stvari, "Da nam svako jutro počinje Božijim zapovestima i da prvu misao uputimo Gospodu, a druga misao mora biti prema onima koji su nam dati na staranje". (briga o žiteljima Palilule).

Vučković

Ne samo sibolično, već i sa ciljem koji obavezuje, ovogodišnje obeležavanje Sabora srpskih svetitelja, poklapa se sa početkom četvorogodišnjeg mandata novoizabranog predsednika Gradske opštine Palilula, Bratislava Vučkovića, privrednika, poznatog Palilulca, "borca za oživljavanje" korena i vrednosti ovog dela grada Niša, koji poseduje svoje specifičnosti, za koje mnogi kažu da su izvorno niške.

Vučković se u svom obraćanju obavezao će tokom svog mandata učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da bude u službi žitelja opštine Palilula.

‘’Ciljevi koje pred sebe postavimo moraju da budu zaista realni, kako bi se i ostvarili. Ima dosta problema, kanalizacija, Staro groblje, infrastruktura. Opština Palilula je jedna jedna od najrazuđenijih opština u gradu.

Odmah smo počeli sa uređenjem prostora pored same pruge, a sada nam predstoji detaljno uređenje Starog groblja, kao deo istorije našeg grada, koje se prostire na 14 hektara, praktično u samom centru grada. Pokrenućemo inicijativu da taj  prostor konačno dobije dostojanstven izgled. Da li će postati memorijalni kompleks, ili će groblje ući u program redovnog održavanja, zavisi od mnogo okolnosti.

Nakon prošlonedeljnog sastanka sa gradonačelnicom Sotirovski, Vučković je rekao, da je dogovorena saradnja sa Gradom, veliki iskorak u decentralizaciji vlasti i dobar primer buduće saradnje "po horizontali“.

Domaćin ovogodišnje slave, bio je Aleksandar Ždrale, dosadašnji predsednik GO Palilula.

Obeležavanju Sabora srpskih prosvetitelja u porti i hramu Svetog Nikole na Paliluli, prisutvovalo je 30-tak ličnosti iz javnog života, znatno manji broj nego ranijih godina, iz razloga propisanih mera bezbednosti i okupljanja.


#   Niš   Bratislav Vučković   Palilula GO   Niška eparhija   Sveti Nikola crkva   Aleksandar Ždrale   Bogoslovija Ćirilo i Metodije   Sabor srpskih svetitelja   Milutin Timotijević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima