Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Примена искустава Француске у газдовању Старом планином

rssBookmark and Share

Пирот 11.09.2015. Пиротске вести, Јужна Србија Инфо

Јуче је у кабинету председника општине Пирот, уприличен пријем за Аташеа за научну, универзитетску и институционалну сарадњу Амбасаде Републике Француске, Виржини Манфрони и Иву Бабић, координаторку за децентрализовану сарадњу.

Примена искустава Француске у газдовању Старом планином

Председник Васић са својим сарадницима разговарао је са гошћама о Парку природе “Стара планина”, као и о увођењу двојезичног одељења у Гимназији и могућности студирања у Француској.

На крају састанка обе стране су се усагласиле да се ради о веома значајној посети и да је потребно заједно у будућности радити на реализацији зацртаних циљева.

 

Примена искустава Француске у газдовању Старом планином

У просторијама Пиротског управног округа одржан је састанак на тему одрживог управљања Парком природе Стара планина. Састанку је присуствовала и аташе за сарадњу у амбасади Француске у Србији Виржини Манфрони, која је представницима локалних самоуправа на чијим територијама се налази Стара планина, представницима невладиног сектора, као и руководству ЈП “Србијашуме”, представила француска искуства када је реч о овој проблематици.

Аташе Манфрони присутнима је презентовала пројекат сарадње две земље везано за очување Парка природе Стара планина, али и француски модел управљања заштићеним природним зонама. Било је речи и о могућностима сарадње са Француском на инситуционалном и локалном нивоу.

Начелник Пиротског округа Димитрије Видановић казао је након састанка да је овај састанак организован на иницијативу амбасаде Француске у Србији.

- Француска је представила моделе управљања природним добрима у Француској. Проблеми које имамо када је реч о заштити и очувању Парка природе Стара планина су донекле и слични онима које имају у Француској, а чули смо да они имају 51 парк природе. Та искуства која они имају могу пуно помоћи нама овде на Старој планини, да унапредимо заштиту и функционисање у оквиру Парка природе Стара планина. Договорено је да се до краја године одржи још један састанак, више семинарског типа, како би смо имали много више времена и могућности да разменимо искуства-казао је Видановић.

Директор Шумског газдинства Пирот Предраг Ивановић казао је да су са гошћом из Француске размењена конкретна искуства везано за управљање заштићеним природним добром Парка природе Стара планина.

- Отворили смо врата некој будућој сарадњи која ће се конкретизовати кроз наредне састанке - казао је Ивановић.

 


#   Пирот   Стара планина   Пиротски округ   Француска   Владан Васић   Димитрије Видановић   Виржини Манфрони   Предраг Ивановић
@kzpvladanvasic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима