Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Случај "Воз": Одржана седница Савета за националну безбедност, Приштина прекршила споразуме из Брисела

Bookmark and Share

Београд 15.01.2017. Јужна Србија Инфо

Председник Републике Србије Томислав Николић изјавио је да је Приштина јуче прекршила неколико споразума из Брисела, и подсетио на то да тачка један Бриселског споразума говори о слободи кретања и праву свих становника да се слободно крећу, без могућност да их неко у томе спречи.

Танјуг
Танјуг

Николић је у изјави за новинаре након седнице Савета за националну безбедност, одржане након јучерашњих догађаја везаних за воз на релацији Београд – Косовска Митровица, рекао да постоји и одредба која каже да специјалне јединице РОСУ не могу да се појаве северно од Ибра без добрења НАТО и локалне заједнице.

Он је истакао и да ЕУ и НАТО нису дали прави одговор на јучерашње догађаје. 

Ми икада нећемо отпочети и изазвати сукоб, али смо држава која свој народ и територију мора да штити, поручио је председник и додао да је Косово територија под контролом УН, уз велику улогу ЕУ. 

Према његовој оцени, очигледно је да споразуми у Бриселу служе само за то да се Србија опомене на шта се све обавезала, а да их Приштина гази.

Николић је рекао да је његова сугестија на Савету за националну безбедност била да се сада у Бриселу преговара искључиво о томе када ће тај воз да прође, односно о слободи кретања. 

Све друго је беспредметно. Ако нема слободе кретања, ако смо је потписали, ако је гарант те слободе ЕУ и НАТО, који је војно присутан, а ако то не желе да обезбеде, о чему онда овде разговарамо са косовским привременим институцијама, рекао је председник Србије.

Територија Косова међународно-правно је територија Србије и у њој сваки грађанин мора да буде сигуран, истакао је Николић. 

Он је указао на то да наша дипломатија иде у много праваца, да много држава подржава наш став, и додао да Србија очекује изјашњење ЕУ и одговор на питање да ли је тачна изјава председника владе привремених институција самоуправе на Косову Исе Мустафе да је Приштина у свему јуче имала сагласност Уније.

Упозоравам на то да не говоре о освајању територија, ступању њихове полиције на територије где нису могли да буду ни по једном споразуму. Сукоб не желимо, али постоје ситуације и околности у којима више не можете да се понашате према својим жељама. Ми ћемо поступати по Уставу Србије, који је јасан. Ми смо дужни да обезбедимо сваки педаљ територије и сваког грађанина. У томе смо сложни и јединствени и нека нас не изазивају, поручио је председник Србије.

Сваки следећи покушај привремених институција власти у Приштини да изазову сукоб, попут јучерашњих догађаја везаних за воз на релацији Београд–Косовска Митровица, завршиће се лоше, закључио је Николић.

У раду седнице Савета за националну безбедност, којој је председавао Николић, учествовали су председник Владе Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар правде Нела Кубуровић, директор полиције Владимир Ребић и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић.


#   Београд   Томислав Николић   Александар Вучић   Небојша Стефановић   Косовска Митровица   воз   Приштина   Министарство одбране   Љубиша Диковић   Владимир Ребић   председник Србије   Зоран Ђорђевић   Савет за безбедност   Нела Кубуровић   Савет за националну безбедност   дипломатија
@predsednikrs @avucic @nesastefanovic @mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима