Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slučaj "Voz": Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Priština prekršila sporazume iz Brisela

Bookmark and Share

Beograd 15.01.2017. Južna Srbija Info

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Priština juče prekršila nekoliko sporazuma iz Brisela, i podsetio na to da tačka jedan Briselskog sporazuma govori o slobodi kretanja i pravu svih stanovnika da se slobodno kreću, bez mogućnost da ih neko u tome spreči.

Tanjug
Tanjug

Nikolić je u izjavi za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane nakon jučerašnjih događaja vezanih za voz na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, rekao da postoji i odredba koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

On je istakao i da EU i NATO nisu dali pravi odgovor na jučerašnje događaje. 

Mi ikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti, poručio je predsednik i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, uz veliku ulogu EU. 

Prema njegovoj oceni, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Nikolić je rekao da je njegova sugestija na Savetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe, odnosno o slobodi kretanja. 

Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potpisali, ako je garant te slobode EU i NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama, rekao je predsednik Srbije.

Teritorija Kosova međunarodno-pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran, istakao je Nikolić. 

On je ukazao na to da naša diplomatija ide u mnogo pravaca, da mnogo država podržava naš stav, i dodao da Srbija očekuje izjašnjenje EU i odgovor na pitanje da li je tačna izjava predsednika vlade privremenih institucija samouprave na Kosovu Ise Mustafe da je Priština u svemu juče imala saglasnost Unije.

Upozoravam na to da ne govore o osvajanju teritorija, stupanju njihove policije na teritorije gde nisu mogli da budu ni po jednom sporazumu. Sukob ne želimo, ali postoje situacije i okolnosti u kojima više ne možete da se ponašate prema svojim željama. Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, koji je jasan. Mi smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije i svakog građanina. U tome smo složni i jedinstveni i neka nas ne izazivaju, poručio je predsednik Srbije.

Svaki sledeći pokušaj privremenih institucija vlasti u Prištini da izazovu sukob, poput jučerašnjih događaja vezanih za voz na relaciji Beograd–Kosovska Mitrovica, završiće se loše, zaključio je Nikolić.

U radu sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj je predsedavao Nikolić, učestvovali su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar pravde Nela Kuburović, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.


#   Beograd   Tomislav Nikolić   Aleksandar Vučić   Nebojša Stefanović   Kosovska Mitrovica   voz   Priština   Ministarstvo odbrane   Ljubiša Diković   Vladimir Rebić   predsednik Srbije   Zoran Đorđević   Savet za bezbednost   Nela Kuburović   Savet za nacionalnu bezbednost   diplomatija
@predsednikrs @avucic @nesastefanovic @mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima