Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Napeto na severu KiM: Hapšenja Srba, Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske

rssBookmark and Share

Beograd 28.05.2019. RTS, TV Most, Tanjug, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Foto: TV Most
Foto: TV Most

U severnoj Kosovskoj Mitrovici začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu KiM. Uhapšeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i civili ali nema zvaničnih podataka o broju uhapšenih. Srbi na severu Kosmeta su uznemireni a građani su izašli na ulice Kosovske Mitrovice.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić. 

Diplomatske aktivnosti
Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. 

Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći. 

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Marko Đurić ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spreči. Ocenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine. 

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji. 

Istakao je da je u ime predsednika Aleksandra VUčića obavio razgovore sa više mešunarodnih predstavnika kojima je upućena jasna poruka da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će biti reakcija Srbije.  

"Cilj zastrašivanje i progon Srba" 

Naveo je da su jedinice ROSU upale na sever KiM pod izgovorom nekakvih hapšenja vezanih za kriminal, ali da je jasno da su to mogli da urade i pripadnici policije srpske nacionalnost. Međutim, Đurić dodaje da su umesto toga poslata oklopna vozila i timovi snajperista.  

Sirene u Kosovskoj Mitrovici
Ponavlja da je cilj da se Srbi na KiM dovedu do progona i proterivanja i upozorava da je reč o kršenju svih mogućih dogovora i sporazuma.

Marko Đurić je naveo da je prema preliminarnim informacijama zadržano više građana severa KiM srpske nacionalnosti. 

Kosovska policija: Akcija pripremana mesecima 

Kosovska policija je saopštila da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila.

Akcija je pripremana nekoliko meseci a uhapšeni se sumnjiče da su organizovali ili učestvovali u kriminalnoj grupi koja se bavila krijumčarenjem, zloupotrebom službene dužnosti i preprodajom robe.

Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor. Akcija je izvedena u saradnji sa specijalnim tužilaštvom, u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice i još nekim delovima na severu Kosova.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i istakao da je reč o "operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala". Pozvao je građane da ostanu mirni.

TV Most javlja da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka mahala, u zgradi zvanoj "Beograđanka". Takođe, u Zubinom Potoku uhapšen je pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti.

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. 

 

Komentara: 0


#   Beograd   policija   hapšenje   Aleksandar Vučić   Albanci   Kosovska Mitrovica   Priština   Marko Đurić   Vojska Srbije   Ramuš Haradinaj   ROSU policija
@avucic @haradinajramush @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima