Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kosovski specijalci se povukli sa severa Kosova

Bookmark and Share

Kosovska Mitrovica 29.09.2018. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa severa Kosova gde su boravili nekoliko sati. Oni su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu, rasporedili se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Četvorica radnika bespravno zadržana u Centru za sport. Policija u stanju najviše pripravnosti, a Vojska Srbije u stanju najviše borbene gotovosti.

Oko 60 pripadnika kosovskih specijalnih snaga jutros je upalo u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, a zatim se rasporedili oko jezera i hidroelektrane Gazivode.

Pripadnici ROSU upali su u Zubin Potok kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru, na kojem je boravio do 14 časova. 

Tači je rekao da nije imao nameru da izvrši provokaciju i da nekog iznervira već da "vidi prirodne lepote jezera".

Tačijeva poseta veoma je uznemirila i iznenadila meštane Zubinog Potoka. Kako je za RTS rekao predsednik te opštine Stevan Vulović, to je bio jedan nenajavljen "upad najvećeg ratnog zločinca".

Vulović ističe da je u Zubinom Potoku trenutno mirno a najveći problem je, kaže, bio smiriti stanovništvo koje je želelo da "pravdu uzme u svoje ruke".

Predsednik opštine Zubin Potok demantovao je pisanje medija da ima uhapšenih u akciji ROSU.

Informacije o hapšenju demantovao je i zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti. 

Ovim povodom oglasio se i glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso koji je rekao da ta misija nije bila obaveštena da će pripadnici ROSU ući na sever Kosova.

Dodao je da KFOR šalje svoje jedinice u Zubin Potok gde će ispitati situaciju.

Dalibor Jevtić iz Srpske liste rekao je da je jutros stvorena situacija puna tenzija i da se nije znalo zbog čega su se pripadnici ROSU uputili na Gazivode.

"Dobro je da nije došlo do reakcije stanovništva i što se sve završilo mirno. Ono što mi kao predstavnici Srba insistiramo je mir", naglasio je Jevtić i dodao da je možda je cilj jutrošnjih dešavanja bio da se skrene pažnja sa protesta opozicije u Prištini. 

Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, povodom dešavanja na Kosovu, naložio direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti.

Kako je istakao, Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila. 

Centar za ekologiju i razvoj sporta otvoren je nedavno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao ga je prilikom poslednje posete Kosovu.

Komentara: 0


#   policija   hapšenje   Aleksandar Vučić   Nebojša Stefanović   Hašim Tači   Albanci   Kosovska Mitrovica   predsednik opštine   predsednik Srbije   Marko Đurić   Zubin Potok   Vojska Srbije   Gazivode jezero   specijalci
@avucic @nesastefanovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima