Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Срби блокирали јединицу Кфора код Лепосавића

rssBookmark and Share

Приштина 16.09.2011. Аutor : Agencije

Сви Срби на северу Косова од сутра ујутру ће бити на улицама, како би спречили евентуални покушај косовске полиције и царине да заузме прелазе Брњак и Јариње изјавио је за "Блиц" Бранко Нинић, председник општине Лепосавић где је вечерас блокирана јединица Кфора која се враћала у своју базу.

Срби блокирали јединицу Кфора код Лепосавића

-Припремамо се, правимо планове, а за сада је сигурно да ће 100 одсто грађана од ујутру бити на свим путевима. О осталим корацима одлучиваће кризни штабови општина - рекао је Нинић.

Блокирана јединица Кфора код Лепосавића

У месту Сочаница на територији опстине Лепосавић вечерас око 23 сата грађани су блокирали јединицу Кфора која се враћала у базу Нотинг хил из правца Косовске Митровице.

Конвој од пет возила пољског контингента Кфора наишао је на препреку на путу приликом повратка у базу из правца Косовске Митровице.

Грађани су, након информација да се ка том месту креће конвој Кфора, теретним возилима блокирали пут. Већи број грађана је на барикади, док су војници Кфора паркирали возила поред пута и стоје поред њих.

Срби камионима блокирали Брњак и Јариње

Срби су вечерас око 20.30 камионима блокирали административни прелаз Јариње између Косова и централне Србије након што је тај прелаз Кфор затворио бодљикавом жицом и тако потпуно прекинуо саобраћај.

С друге стране, нешто после 19 часова Срби са севера Косова су камионима блокирали други административни прелаз, Брњак, и са једне и са друге стране административне линије.

Блокиран је и главни мост на Ибру у Косовској Митровици на коме се налазе велике количине шљунка.

У месту Зупче на магистралном путу истоварени су балвани и онемогућено је кретање возилима у оба смера. Покрај пута паркиран је велики број аутомобила, а на барикадама су присутни и Срби из Ибарског Колашина.

На овој барикади Срби су поставили велики видео бим на којем се вечерас гледа кошаркашка утакмица Србије и Русије. На истом путном правцу барикаде су постављене и у месту Газиводе, где је на путу паркирани теретни камиони.

Ситуација у општини Зубин поток је мира, али напета.

Каменовани Срби повратници у Жачу

Неколико група Албанаца каменовало је вечерас у више наврата Србе повратнике у селу Жач у општини Исток. Како је Тањугу рекао Небојша Дрљевић из Жача, код кога се после каменовања склонило седам породица из оближњих кућа, каменовању је претходио покушај да им се отму краве, а када то нападачима није успело уследило је каменовање и житеља и кућа, па су се све оближње српске породице склониле у његову кућу.

Дрљевић је додао да су о томе обавестили полицајце и Кфор чије су патроле дошле на лице места, али се каменовање наставило и престало је тек након што је пристигла још једна патрола косовске полиције.

Он је рекао да је један од житеља теже повређена нога и навео да се патроле полиције и Кфора тренутно налазе у Жачу, али да су и поред тога узнемирени и забринути за своју безбедност.

У Министарству за Косово и Метохију је Тањугу речено да су више пута упозоравали на сталне нападе албанских екстремиста на Србе повратнике у том месту и да захтевају од Еулекса и Кфора да коначно предузму мере и акције како би повратнике заштитили.

Тачи: Имамо сагласност међународних фактора

Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је да институције Косова уз сагласност међународних фактора сутра почињу распоређивање припадника своје полиције и царине на административне прелазе Јариње и Брњак према централној Србији.

-Сутра полицајци и цариници Републике Косово заједно са Еулексом и НАТО-ом почеће остваривање операционалног плана за пуну функционализацију граничних прелаза", рекао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини, што је у суштини била обраћање грађанима и на којој није било омогућено постављање питања.

-Операционални план је сачинила Влада Косова уз пуну координацију и подршку САД, ЕУ, НАТО-а и Еулекса, и сада је и јавно добио подршку свих релевантних међународних фактора, истакао је Тачи.

Он је оценио да ће интегрисање севера Косова бити "процес са много изазова", али да је убеђен да ће они бити превладани.

-Као премијер Републике Косово кажем вам да се нећемо повући. Позивам вас на разумевање, сарадњу и поверење у институције Републике Косово и уску сарадњу с међународном заједницом", поручио је Тачи.

Он је позвао грађане да сачувају мир и истакао да сутрашње активности на северу нису уперене ни против једне националне заједнице.

-На северу нема сукоба владе и грађана. У сукобу је правда с неправдом, закон са незаконитошћу, конфликтна прошлост с будучношћу у миру", оценио је Тачи.


Богдановић и Зариф: Неприхватљиви једнострани потези

Берлин саветује да се избегава путовање на Косово
Немачко Министарство иностраних послова данас је упозорило своје грађане да без преке потребе не путују на Косово, односно на север Косова, уз оцену да је ситуација тамо од почетка сукоба, крајем јула, и даље напета. Онима који путују на Косово препоручује се да не користе прелазе Јариње и Брњак.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић разговарао је вечерас у Београду са вршиоцем дужности шефа УНМИК-а Фаридом Зарифом о ситуацији у покрајини, а на састанку је заједнички оцењено да су унилатерални потези неприхватљиви.


Министар Богдановић је истакао да све међународне мисије на Косову и Метохији, не само УНМИК, него и Еулекс и Кфор морају да делују у складу и у оквирима Резолуције 1244 Савета Безбедности УН и да се стриктно придржавају статусно неутралног мандата, саопштено је из Министарства за КиМ.

Богдановић и Зариф су се сложили да се сви проблеми и нерешена питања морају решавати искључиво дијалогом, а никако повлачењем једностраних потеза.



Приштина намерно подиже тензије на северу Косова

Влада Приштине намерно подиже тензије на северу Косова и настоји да испровоцира сукоб како би за то оптужила локалне Србе и власт у Београду. Према сазнањима “Блица” у Шипољу, делу јужне Митровице стациониран је део јединице РОСУ. Како за “Блиц” каже добро упућени извор, из Приштине је наређено да се сви припадници РОСУ из Митровачког округа окупе у Шипољу. У изјави за “Блиц” државни секретар у министарству за КиМ Оливер Ивановић каже да је груписање РОСУ у Шипољу покушај драматизације ситуације на терену.
- Настоје да подигну тензије и застраше, али не треба се играти таквим потезима. То је погрешмно, штетно и опасно за обе стране - истиче Ивановић.



Ситуација мирна, али напета

Ситуација на северу Косову, дан уочи истека споразума који је Влада Србије постигла са Кфором, је напета, али мирна. Срби који живе на Северу појачали су дежурства и спремни су да блокирају путеве у случају да из Приштине буду упућени косовски цариници на административне прелазе Брњак и Јариње.


Главни мост на Ибру који Косовску Митровицу дели на северни српски и јужни албански део града од среду у поноћ је непроходан, јер су на средини изручене велике количине шљунка.



Зери: Косовски службеници неће командовати на прелазима

Присуство службеника косовске царине и полиције биће само симболично на пунктовима Јариње и Брњак на северу Косова, пренео је данас приштински лист “Зери”.

Неименовани међународни званичник који се бави питањима безбедности на Косову такође је за Зери демантовао премијера Хашима Тачија, који је у среду изјавио да ће приштинске власти имати командну и извршну власт на границним прелазима 1 и 31 уз техничку помоћ Еулекса.

-Косовски званичници неће никоме командовати, по најмање не представницима међународних мисија - рекао је Зерију међународни званичник.

Он је нагласио да улога домаћих политичара не може бити командна.

-Они ће само надгледати да ли се план примењује - рекао је извор листа.



Михајловић: Очекујемо да се ситуација решава мирним путем


Директор владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић изјавио је да Влада и државни врх Србије имају стратегију за случај да Приштина, како најављује, сутра постави косовску полицију и царину на прелазе Брњак и Јариње. Стратегија ће, појаснио је Михајловић, ићи у два правца, од којих је један дипломатска активност, а други спречавање инцидената на терену.

Јеремић на седници СБ УН

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић присуствоваће седници Савета безбедности УН на којој ће се разговарати о
најновијој ситуацији на Косову.

СБ расправља о Косову уочи истицање споразума Кфора и Београда, 16. септембра и најављених једностраних потеза Приштине у вези са размештањем
цариника на Брњаку и Јарињу.

Дипломатска активност одвијаће се кроз расправу у УН, а Влада и Министарство спољних послова су на сталној вези са ЕУ, УН и НАТО у мисији којом желе да увере светске центре моћи да је акција коју најављује Приштина погубна- рекао је Михајловић РТС-у.

-Други правац су активности функционера из Владе Србије и Министарства за КиМ и из локалних самоуправа који ће на терену настојати да спрече сваки могући инцидент и сачувају колико је то могуће мир на северу Косова- најавио је Михајловић.


Чуркин: Веома опасан план косовских власти

Планови власти косовских Албанаца на северу Косова и Метохије су веома опасни и „далеко од демократских - изјавио је данас стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

Чуркин је упозорио да њихове изјаве о спремности да примене силу сведоче да „они добро схватају шта раде и да то може довести до сукоба и развоја кризе у том региону“.


Истичући да је делегација Србије упутила писмо председнику Савета безбедности УН са молбом за сазивање ванредне седнице и да Русија подржава тај захтев, Чуркин је у интервјуу за руски сателитски ТВ канал „Раша тудеј“ навео да очекује да ће седница бити одржана данас „како би се предупредио драматичан и опасан развој догађаја на Косову“, пренео је Итар-Тас с.


-Власти косовских Албанаца најавиле су намеру да, у суштини, заузму северно Косово силом- каже Чуркин и додаје да се Приштина позива на царинске договоре са Београдом, али такође изражава спремност да примени силу како би спровела план о довођењу косовских цариника на прелазе на административној линији.


Чуркин је као још један узнемирујући елемент навео и то што „све снаге, стациониране тамо ради подршке миру, изгледа подржавају тај веома опасан план власти косовских Албанаца“.

Еулекс од сутра преузима прелазе Брњак и Јариње

Полиција и царина Еулекса од сутра преузимају оперативне послове на прелазима Јариње и Брњак, а биће присутни и косовски царински службеници, најављено је из
Еулекса.


Бан забринут поводом најављеног успостављања царина

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио је данас да је "дубоко забринут због недавних изјава у вези са успостављањем царинске контроле на северу Косова и последица које то може имати по мир и стабилност на терену".

Он је на конференцији за штампу рекао да је добио писмо министра спољних послова Србије Вука Јеремића, у коме тражи да се у вези с тим предузму неопходне акције, а подсетио је и да се Савет безбедности састаје тим поводом.

-Позивам све да се уздрже од унилатералних акција које би могле да доведу до ескалације напетости у региону, додао је генерални секретар УН.

Еулекс је позвао све грађане да подрже те мере ради "побољшања владавине права за све".

Прелаз Брњак ће бити отворен за путнички и комерцијални саобраћај.

Увоз комерцијалне робе преко прелаза Брњак мора да прође кроз царински терминал у јужном делу Митровице.

Прелаз Јариње биће отворен само за путнички саобраћај и некомерцијалну робе до успостављања одговарајуће инфраструктуре на прелазу.


Сва комерцијална роба која подлеже плаћању акциза, као што су алкохол, цигарете и гориво, мора проћи кроз царинску проверу на прелазу Мердаре или на било ком другом прелазу овлашћеном за комерцијални саобраћај, истакао је Еулекс.

У саопштењу се истиче да је то у складу са извршним мандатом мисије Европске уније.

-То значи да ће Еулекс помоћи у спровођењу споразума о царинском печату постигнутог у Бриселу, 2. септембра у оквиру дијалога посредством ЕУ. Споразум о царинском печату је последњи делић који је потребан да би се покренуо одговарајући царински систем, који смо спремни да покренемо, наводи се у саопштењу.


Jахјага: Примена закона на целој територији Косова


Председница Косова Атифете Јахјага данас је подржала план за спровођење одлуке косовске владе о трговинским односима са Србијом, која подразумева функционисање полиције и царине на северу Косова.

Како је саопштено из кабинета председнице Косова, она је о плану који је постигнут у сарадњи с представницима међународне заједнице информисана у разговору с косовским премијером Хашимом Тачијем.


-Функционисање царине је легално и легитимно питање које има подршку међународне заједнице, мисије Кфора и Еулекса. Међународне снаге ће дати пуну подршку и помоћ, у оквиру мандата који имају, а у циљу владавине права и закона у Републици Косово", наводи се у саопштењу


Истиче се да ће примена ових мера бити на добробити свих грађана Косова.


-Посебно на добробит грађана српске националности који живе у општинама Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, јер се на овај начин дефинитивно прекида пут илегалној трговини и организованом криминалу који не оштећује само буџет Србије и Косова, већ и грађане спречава да законски послују, наводи се у саопштењу.

У саопштењу из кабинета председнице Косва упућен је и позив свим грађанима Косова да подрже ове мере владе, а од власти у Србији се тражи да не манипулише са емоцијама грађана и поштује споразум постигнут током дијалога у Бриселу.


#   саобраћај   Хашим Тачи   Приштина   Оливер Ивановић   Срби   Зубин Поток   државни секретар   Министарство спољних послова   кризни штаб   Вук Јеремић
@Ivanovic_Oliver @jeremic_vuk @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима