Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbi blokirali jedinicu Kfora kod Leposavića

rssBookmark and Share

Priština 16.09.2011. Autor : Agencije

Svi Srbi na severu Kosova od sutra ujutru će biti na ulicama, kako bi sprečili eventualni pokušaj kosovske policije i carine da zauzme prelaze Brnjak i Jarinje izjavio je za "Blic" Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić gde je večeras blokirana jedinica Kfora koja se vraćala u svoju bazu.

Srbi blokirali jedinicu Kfora kod Leposavića

-Pripremamo se, pravimo planove, a za sada je sigurno da će 100 odsto građana od ujutru biti na svim putevima. O ostalim koracima odlučivaće krizni štabovi opština - rekao je Ninić.

Blokirana jedinica Kfora kod Leposavića

U mestu Sočanica na teritoriji opstine Leposavić večeras oko 23 sata građani su blokirali jedinicu Kfora koja se vraćala u bazu Noting hil iz pravca Kosovske Mitrovice.

Konvoj od pet vozila poljskog kontingenta Kfora naišao je na prepreku na putu prilikom povratka u bazu iz pravca Kosovske Mitrovice.

Građani su, nakon informacija da se ka tom mestu kreće konvoj Kfora, teretnim vozilima blokirali put. Veći broj građana je na barikadi, dok su vojnici Kfora parkirali vozila pored puta i stoje pored njih.

Srbi kamionima blokirali Brnjak i Jarinje

Srbi su večeras oko 20.30 kamionima blokirali administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije nakon što je taj prelaz Kfor zatvorio bodljikavom žicom i tako potpuno prekinuo saobraćaj.

S druge strane, nešto posle 19 časova Srbi sa severa Kosova su kamionima blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

Blokiran je i glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka.

U mestu Zupče na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smera. Pokraj puta parkiran je veliki broj automobila, a na barikadama su prisutni i Srbi iz Ibarskog Kolašina.

Na ovoj barikadi Srbi su postavili veliki video bim na kojem se večeras gleda košarkaška utakmica Srbije i Rusije. Na istom putnom pravcu barikade su postavljene i u mestu Gazivode, gde je na putu parkirani teretni kamioni.

Situacija u opštini Zubin potok je mira, ali napeta.

Kamenovani Srbi povratnici u Žaču

Nekoliko grupa Albanaca kamenovalo je večeras u više navrata Srbe povratnike u selu Žač u opštini Istok. Kako je Tanjugu rekao Nebojša Drljević iz Žača, kod koga se posle kamenovanja sklonilo sedam porodica iz obližnjih kuća, kamenovanju je prethodio pokušaj da im se otmu krave, a kada to napadačima nije uspelo usledilo je kamenovanje i žitelja i kuća, pa su se sve obližnje srpske porodice sklonile u njegovu kuću.

Drljević je dodao da su o tome obavestili policajce i Kfor čije su patrole došle na lice mesta, ali se kamenovanje nastavilo i prestalo je tek nakon što je pristigla još jedna patrola kosovske policije.

On je rekao da je jedan od žitelja teže povređena noga i naveo da se patrole policije i Kfora trenutno nalaze u Žaču, ali da su i pored toga uznemireni i zabrinuti za svoju bezbednost.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju je Tanjugu rečeno da su više puta upozoravali na stalne napade albanskih ekstremista na Srbe povratnike u tom mestu i da zahtevaju od Euleksa i Kfora da konačno preduzmu mere i akcije kako bi povratnike zaštitili.

Tači: Imamo saglasnost međunarodnih faktora

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da institucije Kosova uz saglasnost međunarodnih faktora sutra počinju raspoređivanje pripadnika svoje policije i carine na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji.

-Sutra policajci i carinici Republike Kosovo zajedno sa Euleksom i NATO-om počeće ostvarivanje operacionalnog plana za punu funkcionalizaciju graničnih prelaza", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini, što je u suštini bila obraćanje građanima i na kojoj nije bilo omogućeno postavljanje pitanja.

-Operacionalni plan je sačinila Vlada Kosova uz punu koordinaciju i podršku SAD, EU, NATO-a i Euleksa, i sada je i javno dobio podršku svih relevantnih međunarodnih faktora, istakao je Tači.

On je ocenio da će integrisanje severa Kosova biti "proces sa mnogo izazova", ali da je ubeđen da će oni biti prevladani.

-Kao premijer Republike Kosovo kažem vam da se nećemo povući. Pozivam vas na razumevanje, saradnju i poverenje u institucije Republike Kosovo i usku saradnju s međunarodnom zajednicom", poručio je Tači.

On je pozvao građane da sačuvaju mir i istakao da sutrašnje aktivnosti na severu nisu uperene ni protiv jedne nacionalne zajednice.

-Na severu nema sukoba vlade i građana. U sukobu je pravda s nepravdom, zakon sa nezakonitošću, konfliktna prošlost s budučnošću u miru", ocenio je Tači.


Bogdanović i Zarif: Neprihvatljivi jednostrani potezi

Berlin savetuje da se izbegava putovanje na Kosovo
Nemačko Ministarstvo inostranih poslova danas je upozorilo svoje građane da bez preke potrebe ne putuju na Kosovo, odnosno na sever Kosova, uz ocenu da je situacija tamo od početka sukoba, krajem jula, i dalje napeta. Onima koji putuju na Kosovo preporučuje se da ne koriste prelaze Jarinje i Brnjak.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović razgovarao je večeras u Beogradu sa vršiocem dužnosti šefa UNMIK-a Faridom Zarifom o situaciji u pokrajini, a na sastanku je zajednički ocenjeno da su unilateralni potezi neprihvatljivi.


Ministar Bogdanović je istakao da sve međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, ne samo UNMIK, nego i Euleks i Kfor moraju da deluju u skladu i u okvirima Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN i da se striktno pridržavaju statusno neutralnog mandata, saopšteno je iz Ministarstva za KiM.

Bogdanović i Zarif su se složili da se svi problemi i nerešena pitanja moraju rešavati isključivo dijalogom, a nikako povlačenjem jednostranih poteza.



Priština namerno podiže tenzije na severu Kosova

Vlada Prištine namerno podiže tenzije na severu Kosova i nastoji da isprovocira sukob kako bi za to optužila lokalne Srbe i vlast u Beogradu. Prema saznanjima “Blica” u Šipolju, delu južne Mitrovice stacioniran je deo jedinice ROSU. Kako za “Blic” kaže dobro upućeni izvor, iz Prištine je naređeno da se svi pripadnici ROSU iz Mitrovačkog okruga okupe u Šipolju. U izjavi za “Blic” državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je grupisanje ROSU u Šipolju pokušaj dramatizacije situacije na terenu.
- Nastoje da podignu tenzije i zastraše, ali ne treba se igrati takvim potezima. To je pogrešmno, štetno i opasno za obe strane - ističe Ivanović.



Situacija mirna, ali napeta

Situacija na severu Kosovu, dan uoči isteka sporazuma koji je Vlada Srbije postigla sa Kforom, je napeta, ali mirna. Srbi koji žive na Severu pojačali su dežurstva i spremni su da blokiraju puteve u slučaju da iz Prištine budu upućeni kosovski carinici na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.


Glavni most na Ibru koji Kosovsku Mitrovicu deli na severni srpski i južni albanski deo grada od sredu u ponoć je neprohodan, jer su na sredini izručene velike količine šljunka.



Zeri: Kosovski službenici neće komandovati na prelazima

Prisustvo službenika kosovske carine i policije biće samo simbolično na punktovima Jarinje i Brnjak na severu Kosova, preneo je danas prištinski list “Zeri”.

Neimenovani međunarodni zvaničnik koji se bavi pitanjima bezbednosti na Kosovu takođe je za Zeri demantovao premijera Hašima Tačija, koji je u sredu izjavio da će prištinske vlasti imati komandnu i izvršnu vlast na granicnim prelazima 1 i 31 uz tehničku pomoć Euleksa.

-Kosovski zvaničnici neće nikome komandovati, po najmanje ne predstavnicima međunarodnih misija - rekao je Zeriju međunarodni zvaničnik.

On je naglasio da uloga domaćih političara ne može biti komandna.

-Oni će samo nadgledati da li se plan primenjuje - rekao je izvor lista.



Mihajlović: Očekujemo da se situacija rešava mirnim putem


Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju za slučaj da Priština, kako najavljuje, sutra postavi kosovsku policiju i carinu na prelaze Brnjak i Jarinje. Strategija će, pojasnio je Mihajlović, ići u dva pravca, od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.

Jeremić na sednici SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prisustvovaće sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razgovarati o
najnovijoj situaciji na Kosovu.

SB raspravlja o Kosovu uoči isticanje sporazuma Kfora i Beograda, 16. septembra i najavljenih jednostranih poteza Prištine u vezi sa razmeštanjem
carinika na Brnjaku i Jarinju.

Diplomatska aktivnost odvijaće se kroz raspravu u UN, a Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova su na stalnoj vezi sa EU, UN i NATO u misiji kojom žele da uvere svetske centre moći da je akcija koju najavljuje Priština pogubna- rekao je Mihajlović RTS-u.

-Drugi pravac su aktivnosti funkcionera iz Vlade Srbije i Ministarstva za KiM i iz lokalnih samouprava koji će na terenu nastojati da spreče svaki mogući incident i sačuvaju koliko je to moguće mir na severu Kosova- najavio je Mihajlović.


Čurkin: Veoma opasan plan kosovskih vlasti

Planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova i Metohije su veoma opasni i „daleko od demokratskih - izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je upozorio da njihove izjave o spremnosti da primene silu svedoče da „oni dobro shvataju šta rade i da to može dovesti do sukoba i razvoja krize u tom regionu“.


Ističući da je delegacija Srbije uputila pismo predsedniku Saveta bezbednosti UN sa molbom za sazivanje vanredne sednice i da Rusija podržava taj zahtev, Čurkin je u intervjuu za ruski satelitski TV kanal „Raša tudej“ naveo da očekuje da će sednica biti održana danas „kako bi se predupredio dramatičan i opasan razvoj događaja na Kosovu“, preneo je Itar-Tas s.


-Vlasti kosovskih Albanaca najavile su nameru da, u suštini, zauzmu severno Kosovo silom- kaže Čurkin i dodaje da se Priština poziva na carinske dogovore sa Beogradom, ali takođe izražava spremnost da primeni silu kako bi sprovela plan o dovođenju kosovskih carinika na prelaze na administrativnoj liniji.


Čurkin je kao još jedan uznemirujući element naveo i to što „sve snage, stacionirane tamo radi podrške miru, izgleda podržavaju taj veoma opasan plan vlasti kosovskih Albanaca“.

Euleks od sutra preuzima prelaze Brnjak i Jarinje

Policija i carina Euleksa od sutra preuzimaju operativne poslove na prelazima Jarinje i Brnjak, a biće prisutni i kosovski carinski službenici, najavljeno je iz
Euleksa.


Ban zabrinut povodom najavljenog uspostavljanja carina

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas da je "duboko zabrinut zbog nedavnih izjava u vezi sa uspostavljanjem carinske kontrole na severu Kosova i posledica koje to može imati po mir i stabilnost na terenu".

On je na konferenciji za štampu rekao da je dobio pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, u kome traži da se u vezi s tim preduzmu neophodne akcije, a podsetio je i da se Savet bezbednosti sastaje tim povodom.

-Pozivam sve da se uzdrže od unilateralnih akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije napetosti u regionu, dodao je generalni sekretar UN.

Euleks je pozvao sve građane da podrže te mere radi "poboljšanja vladavine prava za sve".

Prelaz Brnjak će biti otvoren za putnički i komercijalni saobraćaj.

Uvoz komercijalne robe preko prelaza Brnjak mora da prođe kroz carinski terminal u južnom delu Mitrovice.

Prelaz Jarinje biće otvoren samo za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robe do uspostavljanja odgovarajuće infrastrukture na prelazu.


Sva komercijalna roba koja podleže plaćanju akciza, kao što su alkohol, cigarete i gorivo, mora proći kroz carinsku proveru na prelazu Merdare ili na bilo kom drugom prelazu ovlašćenom za komercijalni saobraćaj, istakao je Euleks.

U saopštenju se ističe da je to u skladu sa izvršnim mandatom misije Evropske unije.

-To znači da će Euleks pomoći u sprovođenju sporazuma o carinskom pečatu postignutog u Briselu, 2. septembra u okviru dijaloga posredstvom EU. Sporazum o carinskom pečatu je poslednji delić koji je potreban da bi se pokrenuo odgovarajući carinski sistem, koji smo spremni da pokrenemo, navodi se u saopštenju.


Jahjaga: Primena zakona na celoj teritoriji Kosova


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga danas je podržala plan za sprovođenje odluke kosovske vlade o trgovinskim odnosima sa Srbijom, koja podrazumeva funkcionisanje policije i carine na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, ona je o planu koji je postignut u saradnji s predstavnicima međunarodne zajednice informisana u razgovoru s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.


-Funkcionisanje carine je legalno i legitimno pitanje koje ima podršku međunarodne zajednice, misije Kfora i Euleksa. Međunarodne snage će dati punu podršku i pomoć, u okviru mandata koji imaju, a u cilju vladavine prava i zakona u Republici Kosovo", navodi se u saopštenju


Ističe se da će primena ovih mera biti na dobrobiti svih građana Kosova.


-Posebno na dobrobit građana srpske nacionalnosti koji žive u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, jer se na ovaj način definitivno prekida put ilegalnoj trgovini i organizovanom kriminalu koji ne oštećuje samo budžet Srbije i Kosova, već i građane sprečava da zakonski posluju, navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta predsednice Kosva upućen je i poziv svim građanima Kosova da podrže ove mere vlade, a od vlasti u Srbiji se traži da ne manipuliše sa emocijama građana i poštuje sporazum postignut tokom dijaloga u Briselu.


#   saobraćaj   Hašim Tači   Priština   Oliver Ivanović   Srbi   Zubin Potok   državni sekretar   Ministarstvo spoljnih poslova   krizni štab   Vuk Jeremić
@Ivanovic_Oliver @jeremic_vuk @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima