Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preuzeti prelazi Brnjak i Jarinje

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 16.09.2011. Autor : Agencija TANJUG

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da su na prelazima na severu Kosova od jutros pirpadnici kosovske policije i carine kao i snage Euleksa. Srbi na barikadama. Za sada bez incidenata

Preuzeti prelazi Brnjak i Jarinje

Blokada Kosova

Kosovski policajci i carinici dovedeni su jutros helikopterima na prelaze Jarinje i Brnjak. Srbi su na barikadama u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Za sada bez incidenata

Pratite situaciju iz minuta u minut...

10:33 MIHAJLOVIĆ: SRBI NE NASEDAJTE NA PROVOKACIJE

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izrazio je nadu da će današnji dan proteći bez bilo kakvih incidenata, poručivši Srbima na barikadama da ne nasedaju na provokacije Prištine koja je najavila postavljanje kosovskih carinika na administrativne prelaze.

Srbi koji su sada na barikadama svesni su situacije - da samo hladne glave, razumom mogu da prevaziđu situaciju, rekao je Mihajlović.

U Leposaviću su ministar za KiM Goran Bogdanović, šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović, a na KiM je i tim iz Vlade Srbije, podsetio je Mihajlović.

On smatra da će provokacija biti i od nekih Srba koji imaju odličnu komunikaciju sa Prištinom, ocenivši da situacija nije za veliku zabrinutost, ni dramatična, jer su Srbi na KiM bili mnogo puta i u mnogo goroj situaciji i da "ovo nije nikakav dan D".

09:17 REDžEPI: CARINICI, POLICAJCI I EULEKS NA PRELAZIMA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je Tanjugu da su na prelazima na severu Kosova od jutros pirpadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

Redžepi je naveo da je operacija izvedena nešto pre osam sati. Euleks će, naveo je Redžepi vršiti operativni deo poslova na prelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu.

Redžepi je kazao da je operacija izvršena bez problema.

09:00 HELIKOPTERI NA JARINjU I BRNjAKU

Po jedan transportni helikopter Euleksa spustio se na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, jutros oko 8.20 časova.

Na Jarinje su helikopterom stigli pripadnici Eulkes carine i policije.

Pripadnici nemačkog kontigenta Kfora, koji se nalaze na prelazu Jarinje, rekli su novinarima da su na prelaz pristigli samo pripadnici Euleks carine i policije. Oni tvrde da nisu došli pripadnici kosovske carine i pogranične policije.

Prelaz neće biti otvoren naveli su, dok se ne raziđu građani opštine Leposavić koji su jutros oko pola osam došli u velikom broju na Jarinje.Oni su se okupili ispred bodljikave žice koju su pripadnici Kfora sinoć postavili zatvorivši ovaj prelaz .

Pripadnici Kfora obezbeđuju prelaz u punoj borbenoj opremi, a na bodljikavoj žici na dva jezika postavljena su upozorenje "Kfor, Stop ili mi budemo pucali", kao i na engleskom "Stop, I will shoot".

Više stotina građajana pristiglo je sopstvenim i organizovanim prevozom

08:57 ŠKOLSKI ČAS ISPRED CRKVE U LEPOSAVIĆU

Đaci i nastavnici škola u Leposaviću jutros su prvi čas održali na otvorenom, ispred lokalne crkve u Leposaviću.

Đake, koji su nosili srpske zastave, ispred hrama je dočekao starešina protojerej Milomir Vlašković.

Obraćajući se đacima, Vlašković je rekao da su došli "na čas nad časovima, koji je ujedno čas istorije, srpskog jezika, matematike i svih drugih predmeta'.

On je pozvao omladinu Leposavića na jedinstvo, jer, kako je naglasio, u jedinstvu je spas.

08:52 BLOKIRANI PUTNI PRAVCI NA SEVERU KOSOVA

Pripadnicima Kfora na severu Kosova onemogućeno je jutros kretanje zbog blokada na putnevima prema prelazima Jarinje i Brnjak, zbog barikada na kojima je lokalno staniovništvo.

Jutros su dva vozila nemačkog kontingenta, koji su krenuli iz okoline mesta Lešak, zaustavljena na barikadi u Leposaviću.

Putnička vozila se na tom pravcu propuštaju.

08:10 MULE: CARINICI NISU BILI DEO DOGOVORA


Zamenik šefa mirovnih operacija UN Edmond Mule izjavio je da je u sporazumu Beograda i Prištine od 2. septembra rešeno pitanje carinskog pečata, ali da - nije bilo dogovora o postavljanju carinika na prelaze Jarinje i Brnjak.

-Shvatamo da je Priština pripremila operativni plan, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom i još nekim međunarodnim akterima, da bude sproveden u fazama počev od s16. septembra, rekao je Mule.

-Taj plan, prema informacijama koje smo dobili od raznih izvora, podrazumeva da Euleks nastavi da obavlja dužnosti carinika i pogranične policije na prelazima G-1 i G-31, u pratnji po dva lokalna službenika na svakom prelazu - po jednim kosovskim carinikom i po jednim kosovskim pograničnim policajcem."

Prema njegovim rečima, očekuje se da će biti razmešteni po jedan kosovski Albanac i jedan kosovski Srbin.


07:25 SRBI PROVELI NOĆ NA BARIKADAMALEPOSAVIĆ

- Srbi na severu Kosova proveli su noć na barikadama koje su postavljene na nekoliko lokacija u opštini Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

Najviše ih je bilo, kako javlja izveštač Tanjuga, u mestu Zupče, gde je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribarići.

Na tom putnom pravcu Srbi su postavili barikade u mestu Gazivode i dve kod administrativnog prelaza Brnjak.

U opštini Zvečan blokiran je put Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Rudare.

Na teritoriji te opštine postavljena je barikada na još jednoj lokaciji, ali je saobraćaj funkcionisao jednom saobraćajnom trakom.

U Kosovskoj Mitrovici barikade su postavljene na nekoiliko lokacija, a i dalje je zatvoren glavni most preko Ibra koji razdavaja južni i severni deo grada.

Situacija je slična i u opštini Leposavić gde su građani na više lokacija postavili barikade, a u mestu Sočanica jedinica poljskog Kfora je zaustavljena, jer je put poprečen kamionom.

Na putnim pravcima prema Jarinje noć je provelo više desetina građana opštine Leposavić, koje je sinoć obišao i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.


#   saobraćaj   Kosovska Mitrovica   ministar   Priština   Zubin Potok
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima