Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blokade i dalje traju, život ne sme da stane

rssBookmark and Share

Beograd 19.09.2011. Autor : Agencije

Srbi sa severa Kosova i Metohije treći dan blokiraju magistralne pravce u tom delu pokrajine protestujući zbog razmeštanja kosovskih policajaca i carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ali istovremeno se ulažu veliki napori da život severno od Ibra ne stane.

Blokade i dalje traju, život ne sme da stane

Predstavnici Vlade Srbije, resorni ministar Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, simbolično su danas obišli pogon kompanije "Lola fot" u Lešak, kako bi poručili da se bez obzira na vanrednu situaciju na severu pokrajine ne sme dopustiti da privredne aktivnosti i snabdevanje građana budu ugrožini.

Stefanović je istakao da je ova fabrika dobar primer kako ipak pod teškim okolnostima može da se funkcioniše i čuva na razuman način egzistencija i standard naroda.

Bogdanović je tom prilikom najavio da će se sastati sa menadžmentima ostalih kompanija na severu Kosova kako bi se razmotrilo na koji način Vlada Srbije može da pomogne da se održi proizvodnja, i da zaposleni ljudi žive od svoga rada.

On je upozorio da se ne sme dozvoliti da Srbi na severu Kosova zbog unulateralnih akcija Prištine ostanu izolovani i tako izloženi pritisku da napuste svoje domove.

-Kada niste u situaciji da živite od svog rada, kada imate stalne pritiske, i ne možete da privređujete ništa drugo, ne preostaje nego da razmišljate u drugom pravcu, rekao je Bogdanović.

Bogdanović i Stefanović i danas su bili sa lokalnim Srbima na barikadama podstičući ih da istraju u mirnim protestima.

-Situacija je ista kao i juče. Imamo jednu kontinuiranu napetost, koja ovde postoji, isčekivanje građana koji su mirni i to je najvažnije. Oni traže odgovor, i zadatak države je da ga da, opisao je današnju sitaciju Stefanović.

Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu imaju jasnu percepciju i plan kako treba izaći iz krize, a predlog je predat međunarodnoj zajednici.

-Tražimo mogućnost da se što pre odgovori na naš zahtev da razgovaramo o administratoivnim prelazima Jarinje i Brnjak, jer je dijalog jedini način da rešimo krizu", rekao je Stefanović.

Kako je objasnio Srbi na severu Kosova su čvrsto opredeljeni da ne odustanu od svojih zahteva, a Prištine ne namerava da odustane od zaokruživanja suverenitet, i budući da su ta dva stava potpuno suprostavljena jedini izlaz može biti u dogovoru.

-Za Beograd izlaz iz krize nije potvrđivanje jednostranog poteza Prištine jer je to loša poruka za Balkan, Beograd i sistem međunarodnih odnosa, upozorio je Stefanović.

Stevanović je osvrćući se na promet robe između Kosova i centralne Srbije rekao da je Beograd preduzeo sve korake za normalizaciju prometa robe u skladu sa dogovorom od 2. septembra o carinskom pečatu i pratećoj carinskoj dokumentaciji i poručio da će samo uz statusno neutralni pečat i dokumentaciju biti propušteni kamioni iz pokrajine.

-U toj situaciji, mi očekujemo da narednih dana u punoj meri bude primenjeno prihvatanje pečata i prateće dokumenatcije koji su statusno neutralni. To znači u praksi da će preko prelaza Merdare i Končulj, ne preko prelaza Jarinje i Brnjak, s obzirom na okolnosti, biti omogućen pun promet robe, primanje robe i transport robe sa Kosova i Metohije, koja ima dogovoreni izgled carinski pečata i statusno neutralnu prateću carinsku dokumentaciju, objasnio je Stefanović.

Predstavnici kosovske vlade, međutim, odbijaju predlog zvaničnika Beograda o dijalogu za regulisanje funkcionisanja prelaza na Jarinju i Brnjaku.

Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je za list "Koha ditore" da je funkcionisanje prelaza unutrašnja stvar Kosova.

Tahiri je, kako navodi list, pozvala zvaničnike u Beogradu da poštuju sporazum o carinskim pečatima postignut 2. septembra u Briselu i da ne troše vreme u traženju dijolagu o funkcionalizaciji graničnih prelaza, rekavši da je beogradski tim pokušao tokom poslednje runde dijaloga da otvori pitanje funkcionisanja prelaza na severu.

-O graničnim prelazima nismo ni ranije diskutovali niti ćemo diskutovati, jer sporazum o slobodnoj trgovini reguliše to pitanje i primenjuje se na poseban način, rekla je Tahiri.

Srbi na severu Kosova su inače danas na više mesta na putevima ka Brnjaku, Jarinju i Ribariću ojačavali barikade, nasipajući dodatne količine peska na kolovoz. Skrštenih ruku nije bio ni Kfor, čiji su vojnici na prelazu Jarinje danas ojačavali svoje fortifikacije razvlačeći nove redove bodljikave žice.

Situacija na severu Kosova i Metohije kao i prethodnih dana pobuđuje veliko interesovanje političkih stranaka u Beogradu, a lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je izlaz iz kosovskog problema direktan dogovor sa Prištinom, korigovanje međusobnih odnosa i primena Ahtisarijevog dokumenta koji bi trebalo da bude delimično dorađen u korist kosovskih Srba i njihovih veza sa Srbijom.

 

Ivanović: Blokade ne mogu još dugo da traju !

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je večeras da sadašnja situacija i blokade na severu Kosova ne mogu još dugo da traju, "a sve zavisi od toga kada će predstavnici EU i NATO shvatititi da je reč o borbi koju unapred moraju da izgube".

-Sa narodom koji je nenaoružan oni (EU i NATO) zapravo nemaju nikavu prednost", poručio je Ivanović gostujući na televiziji B92.

On je ocenio i da je u interesu svih "učesnika u ovoj igri", uključujući i kosovske Albance, da se pitanje administrativnih prelaza što pre reši.

-Mislim da do kraja nedelje treba da imamo neko rešenje", kazao je Ivanović i kao moguće scenarije naveo poziv iz Prištine da se sve reši kroz pregovore, ili da se postigne dogovor na lokalnom nivou.

-Ni to nije isljučeno, pošto i predstavnici opština imaju ovlašćenja u tom smislu i oni mogu tražiti da se to pitanje reši. Njihov zahtev će verovatno biti prvo povlačenje carinika i da Euleks ima ingerencije koje je imao i ranije, a da se dalje sve rešava pregovorima, kazao je Ivanović.

Ivanović smatra da Priština neće ponovo uvesti ekonomski embargo proizvodima iz Srbije, i da je reč o zastrašivanju.

On ukazuje i da bi slična reakcija Beograda "blokada na blokadu" samo zakomplikovala život kosovskim albancima, ali i svima u regionu.

-Mogu da zamislim kako bi izgledalo kada bismo mi blokirali Končulj, Belu zemlju, ili Merdare. Onda bi Albanci bukvalno bili upućeni na Makedoniju ili Albaniju, što ne bi bilo dobro, kazao je Ivanović.

On je poručio da barikade puteva na severu Kosova nisu same po cilj, već samo način da se dođe do pregovora.


#   Beograd   Čedomir Jovanović   Priština   Oliver Ivanović   Srbi   Edita Tahiri   državni sekretar
@Ivanovic_Oliver @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima