Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Српски зет, амабасадор Шведске поново у Нишу - значајно место највећег града на Нишави на шведској мапи

rssBookmark and Share

Ниш 10.03.2021. Јужна Србија Инфо

Амбасадор Краљевине Шведске у Србији Њ.Е. Јан Лундин, посетио је данас Ниш и разговарао са градоначлницом Драганом Сотировски. Јундин је каријерни дипломата и полиглота, ожењен Милицом, пијанисткињом српско-црногорског порекла..

Српски зет, амабасадор Шведске поново у Нишу - значајно место највећег града на Нишави на шведској мапи

Ниш је значајан град у билатералним односима Шведске и Србије, истакнуто је у разговору градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и шведског амбасадора Јана Лундина са сарадницима у Градској кући.

аштита животне средине је била доминантна тема разговора, а заједнички рад Града Ниша са Амбасадом Шведске и Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА) на припреми пројектне документације за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода је пример успешне сарадње који би могао, како је речено,  да буде узор и за друге градове у Србији када је реч о пројектима који се финансирају из фондова Европске уније.   

Градоначелница Ниша и Његова екселенција разговарали су о наставку сарадње после изласка из кризе изазване пандемијом, о обнављању ранијих авио линија између Ниша и шведских градова, као и о интензивирању сарадње у областима привреде, напредних и иновативних технологија и циркуларној економији. Постигли смо договор да у октобру ове године у Нишу, уколико за то постоје услови због пандемије, организујемо сусрет са представницима шведских компанија и разменимо искуства у областима о којима смо разговарали, најавила је Драгана Сотировски и напоменула да је упознала госта са свим компаративним предностима Ниша за страна улагања и са изазовима са којима се суочава Ниш у условима здравствене кризе светских размера.

Лундин је најавио наставак сарадње и рекао да ће по отварању авио линија из Ниша за Малме и Стокхолм та сарадња бити интензивна.

У разговору су учествовали директор Канцеларије за локални економски развој Душан Радивојевић, градски већник проф. др Владислав Марјановић и Срђан Мићић, шведски и српски држављанин и нишки привредник.


#   Ниш   Драгана Сотировски   амбасадор   Шведска   Јан Лундин
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима