Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srpski zet, amabasador Švedske ponovo u Nišu - značajno mesto najvećeg grada na Nišavi na švedskoj mapi

rssBookmark and Share

Niš 10.03.2021. Južna Srbija Info

Ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin, posetio je danas Niš i razgovarao sa gradonačlnicom Draganom Sotirovski. Jundin je karijerni diplomata i poliglota, oženjen Milicom, pijanistkinjom srpsko-crnogorskog porekla..

Srpski zet, amabasador Švedske ponovo u Nišu - značajno mesto najvećeg grada na Nišavi na švedskoj mapi

Niš je značajan grad u bilateralnim odnosima Švedske i Srbije, istaknuto je u razgovoru gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i švedskog ambasadora Jana Lundina sa saradnicima u Gradskoj kući.

aštita životne sredine je bila dominantna tema razgovora, a zajednički rad Grada Niša sa Ambasadom Švedske i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda je primer uspešne saradnje koji bi mogao, kako je rečeno,  da bude uzor i za druge gradove u Srbiji kada je reč o projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.   

Gradonačelnica Niša i Njegova ekselencija razgovarali su o nastavku saradnje posle izlaska iz krize izazvane pandemijom, o obnavljanju ranijih avio linija između Niša i švedskih gradova, kao i o intenziviranju saradnje u oblastima privrede, naprednih i inovativnih tehnologija i cirkularnoj ekonomiji. Postigli smo dogovor da u oktobru ove godine u Nišu, ukoliko za to postoje uslovi zbog pandemije, organizujemo susret sa predstavnicima švedskih kompanija i razmenimo iskustva u oblastima o kojima smo razgovarali, najavila je Dragana Sotirovski i napomenula da je upoznala gosta sa svim komparativnim prednostima Niša za strana ulaganja i sa izazovima sa kojima se suočava Niš u uslovima zdravstvene krize svetskih razmera.

Lundin je najavio nastavak saradnje i rekao da će po otvaranju avio linija iz Niša za Malme i Stokholm ta saradnja biti intenzivna.

U razgovoru su učestvovali direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević, gradski većnik prof. dr Vladislav Marjanović i Srđan Mićić, švedski i srpski državljanin i niški privrednik.


#   Niš   Dragana Sotirovski   ambasador   Švedska   Jan Lundin
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima