Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети краљ Милутин - највећи српски ктитор

Bookmark and Share

12.11.2020. Јужна Србија Инфо

Српска православна црква 12. новембра обележава празник посвећен Стефану Урошу II Милутину Немањићу, односно Светом краљу Милутину.

Свети краљ Милутин - највећи српски ктитор

Стефан Урош ИИ Милутин Немањић био је краљ Србије и један од најмоћнијих српских владара у средњем веку. Рођен је око 1253, а умро 29. октобра 1321. у Неродимљу код Урошевца, на Косову и Метохији.

Свети краљ Милутин био син Уроша I и краљице Јелене, и брат Драгутинов.

Ратовао бранећи веру своју и народ свој. Ратовао је против Михаила Палеолога зато што је овај био примио унију и присиљавао све народе Балканске и монахе Атонске да и они признаду папу.

Ратовао против Шишмана цара Бугарског и Ногаја цара Татарског, да би земље своје одбранио. Сви ратови његови били су успешни, јер се непрестано Богу молио и у Бога уздао.

Сазидао преко 40 цркава. Осим оних у својој земљи, као: Трескавац, Грачаница, св. Ђорђе у Нагоричу, св. Богородица у Скопљу, Бањска и т.д. он је зидар цркве и ван своје земље, у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму, у Св. Гори. Упокојио се у Господу 29. октобра 1320. год. Тело његово показало се ускоро нетљеним и чудотворним.

Као такво оно и данас почива у Софији у цркви „Светога Краља".


#   СПЦ   Српска слава   Немањићи   Свети краљ Милутин
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима