Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тропске ноћи у мају - какво нас лето чека

Bookmark and Share

16.05.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Светска метеоролошка организација најавила да ће температура током маја и јуна на северној Земљиној полулопти и тропским подручјима због топлих мора бити виша од просека. Међутим, из Републичког хидрометеоролошког завода наводе да нису сагласни са оваквим најавама и наводе да ће своју прогнозу за лето објавити почетком јуна.

Тропске ноћи у мају - какво нас лето чека

У Краљеву је, са 25 степени, пре две ноћи забележена прва тропска ноћ ове године. Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић навео је да тропске ноћи нису толико честе у овом периоду године.

"Ми смо имали неке најаве од Светске метеооролошке организације, односно постоје спекулације о предстојећем најтоплијем лету, што, ја морам да кажем да то није баш најтачнија информација. На основу тренутних анализа, све те анализе упућују да ћемо имати нешто топлије лето са температурама нешто вишим од просека, чак до два степена вишим од просека и суму падавина нешто нижом од уобичајене. Очекују се неке количине падавина од 120 до 240 милиметара у нижим пределима", рекао је Југослав Николић током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Додао је да смо најтоплије лето имали 2012. године, док је прошле године у Србији било пето најтоплије лето.

"Ове године не очекујемо то најтоплије лето поред свих најава, јер имамо и неке друге прогнозе везане за стање које се назива северноатлантска осцилација. То значи да не можемо очекивати тако екстремну ситуацију везану за наступајуће лето, јер те анализе на основу којих је Светска метеоролошка организација дала неку најаву обухватају прогностичке ансамбле из европског центра у Редингу који је у ту анализу укључио и месец мај, који није летњи месец. Дакле, летњи месеци су јун, јул и август и тек предстоји анализа и најава за наступајуће лето", казао је Николић.

Прогноза за лето почетком јуна 

РХМЗ ће са најавом климатских очекивања за наступајуће лето, како је навео Југослав Николић, изаћи почетком јуна.

Николић је додао да је смањено кретање због пандемије коронавируса утицало на временске прилике.

"Вештачки утицај на време се управо заснива на вештачком убацивању такозваних аеросолних честица у облачне зоне. Тих честица у природним условима има прилично мало. Стимулација падавина и спречавање града управо се врши модификација облака убацивањем тих честица. У овим условима тај број присутних честица од авиона и другог саобраћаја је смањен у атмосфери, што свакако утиче на интензитет стварања и облачних система и процеса у атмосфери и појава из облака", навео је директор РХМЗ-а.

Југослав Николић навео је да је РХМЗ редовно радио током трајања ванредног стања.

"Ми смо се организовали тако да један део јесте радио од куће, али један део је морао да долази на посао уз строго поштовање свих превентивних мера које је донела држава", навео је Николић и додао да је упркос ванредном стању систем за одбрану од града активиран у року, 15. априла.


#   РХМЗ   временска прогноза   лето   тропско
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима