Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу отворена Канцеларија Повереника за информације од јавног значаја

rssBookmark and Share

Ниш 01.08.2023. Јужна Србија Инфо

Градоначелница Драгана Сотировски и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић свечано су отворили Канцеларију Повереника у Нишу, која се налази у Улици Милојка Лешјанина 26. Ово је друга канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у Србији која је отворена ван седишта Повереника у Београду.

У Нишу отворена Канцеларија Повереника за информације од јавног значаја

Грађани и медији ће сада на бржи, лакши и доступнији начин долазити до свих информација и остварити своја права утврђена Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Законом о заштити података о личности. Град је одмах препознао значај иницијативе Повереника и у жељи да допринесе бољој повезаности грађана Ниша са органима власти, обезбедио је адекватан простор који је преуређен и прилагођен потребама корисника, казала је градоначелница Драгана Сотировски.

Ово је једна врста децентрализације јер свака републичка установа која отвори своје представништво у нашем граду или се трајно пресели са седиштем из Београда чини нас корак ближе ка републичким институцијама и држави, додала је Сотировски.

Мали број жалби које су упућене Поверенику од стране оних који су питали а градска управа или градска предузећа нису у законском року одговорила значи колико је град као локална самоуправа отворен према јавности, додала је градоначелница Ниша.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић је на отварању канцеларије истако да је ово важан дан за Гард Ниш  који је дуго чекан и који годинама није могао ни да се замисли.

На овај начин се Повереник „отвора , излази из Београда и улази у Србију приближавајући се грађанима Србије, локалним удружењима, локалним медијима и шири идеју заштите права на обавештеност и права на заштиту приватности која штити наш Устав, истако је Мариновић.

Он се захвалио управи Града Ниша, али пре свега градоначелници Драгани Сотировски, због тога што је препознала две значајне чињенице. Једна је колико је битно да независан државни орган који се бави заштитом два важна људска права добије канцеларију у овом делу Србије. Канцеларија је у Нишу али ће бити на располагању свим грађанима из Јужне и Југоисточне па и Источне Србије. Друга важна ствар је да ће грађани у тим срединама, органи власти, локални медији, и други моћи да се обраћају за питања која их интересују и на бржи и лакши начин комуницирати са Повереником.

Канцеларија је контакт тачка између Повереника и грађана, органа власти, медија, и свих који рукују нашим подацима о личности, а који ће моћи да се обраћају за питања која их интересују, казао је Мариновић.

 
 

 

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Милан Мариновић   повереник   Повереник од јавног уначаја   Канцеларија повереника
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима