Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу почео 29. џез фестивал "Нишвил", Роберто Фонсека и „Дубиоза колектив“ обележили отварање

rssBookmark and Share

Ниш 11.08.2023. Дејан Тасић РТС

У Нишу је синоћ отворен 29. Нишвил џез фестивал. На Тврђави ће до недеље на бројним бинама бити одржано више од стотину концерата и пратећих програма. Највеће инетересовање на отварању Нишвила изазвали су наступи кубанског клавиристе Роберта Фонсеке и регионалних звезда групе „Дубиоза колектив“.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

„Био сам раније у Србији са Буена виста сошл клабом. Сарадња са њима ми је веома значајна и много сам научио од њих. Ја сам иначе из музичке породице и моји родитељи и сви рођаци се баве музиком“, каже Роберто Фонсека.

„Нама је то стварно супер што волимо те баријере померати и кад погледате мало историју све је мање више кренуло од неког џеза и ритам и блуза“, наводи Ведран Мујагић, члан „Дубиоза колектива“.

Фестивал се ове година одржава под слоганом „Чекајући национални статус“. Наша четири највећа фестивала Егзит, Бирфест, Гуча и Нишвил затражила су од државе помоћ у финасирању.

„Уколико би 10 посто држава вратила за ова четири фестивала, она би инкасирала још додатну милијарду, тако да је то нама циљ. То смо тражили за сва четири фестивала, али надајмо се да ће 30. Нишвил имати онај префикс 'фестивал од националног значаја'“, напомиње Иван Благојевић, директор Нишвил џез фестивала.

Другог дана фестивала између осталих свираће бугарски виртуоз на кавалу Теодоси Спасов и канадска басисткиња Ида Нилсен.

По мишљењу британског Гардијана, Нишвил је један од десет најбољих џез фестивала на свету, а ове године на бројним бинама наступиће више од хиљаду уметника.


#   Ниш   Нишвил   џез   Нишвил 2021
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима