Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu počeo 29. džez festival "Nišvil", Roberto Fonseka i „Dubioza kolektiv“ obeležili otvaranje

rssBookmark and Share

Niš 11.08.2023. Dejan Tasić RTS

U Nišu je sinoć otvoren 29. Nišvil džez festival. Na Tvrđavi će do nedelje na brojnim binama biti održano više od stotinu koncerata i pratećih programa. Najveće ineteresovanje na otvaranju Nišvila izazvali su nastupi kubanskog klaviriste Roberta Fonseke i regionalnih zvezda grupe „Dubioza kolektiv“.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

„Bio sam ranije u Srbiji sa Buena vista sošl klabom. Saradnja sa njima mi je veoma značajna i mnogo sam naučio od njih. Ja sam inače iz muzičke porodice i moji roditelji i svi rođaci se bave muzikom“, kaže Roberto Fonseka.

„Nama je to stvarno super što volimo te barijere pomerati i kad pogledate malo istoriju sve je manje više krenulo od nekog džeza i ritam i bluza“, navodi Vedran Mujagić, član „Dubioza kolektiva“.

Festival se ove godina održava pod sloganom „Čekajući nacionalni status“. Naša četiri najveća festivala Egzit, Birfest, Guča i Nišvil zatražila su od države pomoć u finasiranju.

„Ukoliko bi 10 posto država vratila za ova četiri festivala, ona bi inkasirala još dodatnu milijardu, tako da je to nama cilj. To smo tražili za sva četiri festivala, ali nadajmo se da će 30. Nišvil imati onaj prefiks 'festival od nacionalnog značaja'“, napominje Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala.

Drugog dana festivala između ostalih sviraće bugarski virtuoz na kavalu Teodosi Spasov i kanadska basistkinja Ida Nilsen.

Po mišljenju britanskog Gardijana, Nišvil je jedan od deset najboljih džez festivala na svetu, a ove godine na brojnim binama nastupiće više od hiljadu umetnika.


#   Niš   Nišvil   džez   Nišvil 2021
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima