Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Врању, код Споменика жртвама бугарског окупатора, обележен Дан примирја

rssBookmark and Share

Врање 11.11.2017. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца и цвећа на Споменик жртвама бугарског окупатора у центру града, у Врању је данас обележен 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату.

У Врању, код Споменика жртвама бугарског окупатора, обележен Дан примирја

Истичући, да се свет од 1914–1918. сусрео са немилосредним разарањима и масовним уништењем, председник Скупштине др Дејан Тричковић је рекао да је рат оваквих размера променио мапу Европе, условио промену територијалних граница, стварање нових држава и милионе људских жртава.

“Данас је дан када славимо мир, чувамо националну историју али и дан када нас оваква окрутна трагедија наше историје опомиње да морамо да схватимо огроман значај и вредност мира и спокоја. Голгота наших предака треба да буде опомена свима нама. Морална дужност нам је да наше претке никада не заборавимо, да о њиховом херојству стално говоримо. На жалост и данас су пред нама многобројни изазови  које треба савладати. На нама је да тежимо будућности у којој ћемо се заједно борити за мир и напредак”, рекао је у свом обраћању др Дејан Тричковић.

Венце и цвеће, су положили градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, представници Војске Србије, Полицијске управе, БИА-е, градске општине Врањска Бања, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије, СУБНОР-а, делегације политичких странака и образовних установа. Ученик Гимназије Душан Томић казивао је стихове “Плаве гробнице” Милутина Бојића, док је Јелена Антић, такође ученице Гимназије, рецитовала песму “Међу својима”, Владислава Петковића Диса.

Србија, иако је била међу победницама, претрпела је велике последице крваве победе. Она је у Великом рату, према подацима Конференције мира у Паризу изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто од целокупног броја становника према попису из 1914. године.


#   Врање   Дејан Тричковић   Врањска Бања   годишњица   Слободан Миленковић   Дан примирја   градске општине   Бугарски окупатори
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима