Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Евакуисан Завод за плућне болести, због урушавања зида

rssBookmark and Share

Ниш 22.11.2018. Бета

Због урушавања зидова у Заводу за плућне болести у Нишу обустављена су рендгенска снимања и евакуисан део зграде у коме се налази рендген апарат и комора за читање снимака.

Завод за плућне болести, Google Streetview
Завод за плућне болести, Google Streetview

Директор те здравствене установе Владица Миладиновић казао је агенцији Бета да је пре отприлике месец дана најпре пукао зид између ходника и мрачне коморе, а онда су се ових дана појавиле пукотине и на другим местима у делу зграде где се налази рендген апарат.

"Реч је о делу Завода који је дограђен 2003. године. Вероватно то није урађено како треба јер тај део зграде сада попушта одозго надоле и све је гора ситуација. Постоји могућност да падне зид између ходника и мрачне коморе", рекао је Миладиновић. Он је додао да осим што постоји опасност од урушавања зида, мрачна комора не може више да се користи јер мора да буде "мрачна" да би излазили добри снимци, а она то више није због пукотина у зидовима.

"Пацијенти којима је потребно снимање плућа шаљемо у Дом здравља, а снимке које тамо ураде читају наши лекари", истакао је Миладиновић.

Према његовим речима, не постоји могућност да радилошка служба буде премештена у стари део зграде који је изграђен 1957. године и који је у добром стању, због тога што су за рад рендген апарата неопходни посебни услови и зидови обложени оловом.

Како је казао Миладиновић, једина опција је санација дограђеног дела Завода у коме се рендген налази.

"Обратили смо се за помоћ граду и комисија водовода и 'Нишстана' је већ установила да узрок пуцања зидова нису водоводне и канализационе инсталације, већ статика. Ангажовали смо вештака са Грађевинског факултета и у току је процена штете, а потом ћемо добити предлог за санацију објекта", рекао је Миладиновић.

Он је казао да је у интересу и пацијената и запослених да проблем буде што пре решен и додао да Завод дневно има између 200 и 300 пацијената, а рендгенско снимање плућа потребно је за 50 до 60 пацијената.

Миладиновић је истакао да је Завод за плућне болести једина таква установа у делу Србије коме гравитира милион и по становника, али да су прописи строги и уколико Завод ове године не буде имао 44.000 пацијената може наредне године остати без једног броја лекара и медицинских сестара.

Коментара: 0


#   Ниш   Дом здравља   хаварија   Завод за плућне болести Ниш   Владица Миладиновић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима