Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Evakuisan Zavod za plućne bolesti, zbog urušavanja zida

rssBookmark and Share

Niš 22.11.2018. Beta

Zbog urušavanja zidova u Zavodu za plućne bolesti u Nišu obustavljena su rendgenska snimanja i evakuisan deo zgrade u kome se nalazi rendgen aparat i komora za čitanje snimaka.

Zavod za plućne bolesti, Google Streetview
Zavod za plućne bolesti, Google Streetview

Direktor te zdravstvene ustanove Vladica Miladinović kazao je agenciji Beta da je pre otprilike mesec dana najpre pukao zid između hodnika i mračne komore, a onda su se ovih dana pojavile pukotine i na drugim mestima u delu zgrade gde se nalazi rendgen aparat.

"Reč je o delu Zavoda koji je dograđen 2003. godine. Verovatno to nije urađeno kako treba jer taj deo zgrade sada popušta odozgo nadole i sve je gora situacija. Postoji mogućnost da padne zid između hodnika i mračne komore", rekao je Miladinović. On je dodao da osim što postoji opasnost od urušavanja zida, mračna komora ne može više da se koristi jer mora da bude "mračna" da bi izlazili dobri snimci, a ona to više nije zbog pukotina u zidovima.

"Pacijenti kojima je potrebno snimanje pluća šaljemo u Dom zdravlja, a snimke koje tamo urade čitaju naši lekari", istakao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da radiloška služba bude premeštena u stari deo zgrade koji je izgrađen 1957. godine i koji je u dobrom stanju, zbog toga što su za rad rendgen aparata neophodni posebni uslovi i zidovi obloženi olovom.

Kako je kazao Miladinović, jedina opcija je sanacija dograđenog dela Zavoda u kome se rendgen nalazi.

"Obratili smo se za pomoć gradu i komisija vodovoda i 'Nišstana' je već ustanovila da uzrok pucanja zidova nisu vodovodne i kanalizacione instalacije, već statika. Angažovali smo veštaka sa Građevinskog fakulteta i u toku je procena štete, a potom ćemo dobiti predlog za sanaciju objekta", rekao je Miladinović.

On je kazao da je u interesu i pacijenata i zaposlenih da problem bude što pre rešen i dodao da Zavod dnevno ima između 200 i 300 pacijenata, a rendgensko snimanje pluća potrebno je za 50 do 60 pacijenata.

Miladinović je istakao da je Zavod za plućne bolesti jedina takva ustanova u delu Srbije kome gravitira milion i po stanovnika, ali da su propisi strogi i ukoliko Zavod ove godine ne bude imao 44.000 pacijenata može naredne godine ostati bez jednog broja lekara i medicinskih sestara.


#   Niš   Dom zdravlja   havarija   Zavod za plućne bolesti Niš   Vladica Miladinović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima