Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Васкршњи понедељак и Светла недеља без поста

Bookmark and Share

17.04.2023. Јужна Србија Инфо

Васкршњим понедељком - Δευτέρα Διακαινησίμου, започиње такозвана Светла недеља, која се сматра продужетком Ускрса.

Васкршњи понедељак и Светла недеља без поста

Васкршњи понедељак (грч: Δευτέρα Διακαινησίμου), први дан по Васкрсу, у који се песме дана хришћанске Пасхе поју са истим интензитетом и жаром, јер се цела Светла седмица сматра као продужетак једног дана - Васкрса.

Ова седмица назива се и Томина недеља, названа по апостолу Томи. Врло је раширен и назив “Бела недеља”, јер спада у трапаве седмице, током којих се не посте ни среда ни петак.

Данас се настављају гозбе и весеља, дочекују се рођаци, кумови, комшије и пријатељи, родбина из удаљенијих крајева. Сваки гост добија обојено јаје.

У многим местима организују се литије.

Рано ујутру, по завршеној служби у храму манастира Хиландар монаси излазе из манастирске порте, на челу са иконом Богородице Тројеручице.

Сутрашњи Ускршњи уторак, према народном веровању, једини је добар уторак у години.

Бели анђео - манастир Милешева

Бели анђео је део композиције "Мироноснице на Христовом гробу", а на фресци је представљен архангел Гаврило раширених крила, обучен у бео хитон како седи на великом камену и усплахиреним женама прстом указује на Христовог гроб, заправо у том тренутку већ место његовог васкрснућа.

Бели анђео је гласник свевечне истине о Христовом васкрсењу, и самим тим у српском народу се ова фреска укоренила као синоним за наду, спасење и чуда.


#   Исус Христ   Хиландар   Васкршњи понедељак   Васкрс
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима