Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vaskršnji ponedeljak i Svetla nedelja bez posta

Bookmark and Share

17.04.2023. Južna Srbija Info

Vaskršnjim ponedeljkom - Δευτέρα Διακαινησίμου, započinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa.

Vaskršnji ponedeljak i Svetla nedelja bez posta

Vaskršnji ponedeljak (grč: Δευτέρα Διακαινησίμου), prvi dan po Vaskrsu, u koji se pesme dana hrišćanske Pashe poju sa istim intenzitetom i žarom, jer se cela Svetla sedmica smatra kao produžetak jednog dana - Vaskrsa.

Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Vrlo je raširen i naziv “Bela nedelja”, jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Danas se nastavljaju gozbe i veselja, dočekuju se rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, rodbina iz udaljenijih krajeva. Svaki gost dobija obojeno jaje.

U mnogim mestima organizuju se litije.

Rano ujutru, po završenoj službi u hramu manastira Hilandar monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice.

Sutrašnji Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini.

Beli anđeo - manastir Mileševa

Beli anđeo je deo kompozicije "Mironosnice na Hristovom grobu", a na fresci je predstavljen arhangel Gavrilo raširenih krila, obučen u beo hiton kako sedi na velikom kamenu i usplahirenim ženama prstom ukazuje na Hristovog grob, zapravo u tom trenutku već mesto njegovog vaskrsnuća.

Beli anđeo je glasnik svevečne istine o Hristovom vaskrsenju, i samim tim u srpskom narodu se ova freska ukorenila kao sinonim za nadu, spasenje i čuda.


#   Isus Hrist   Hilandar   Vaskršnji ponedeljak   Vaskrs
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima