Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велике - Митровске задушнице

rssBookmark and Share

Ниш 06.11.2021. Јужна Србија Инфо

Задушнице су црквени празник када хришћани посећују гробове својих ближњих и узносе молитве Богу за њих. Увек падају у суботу. Митровске задушнице падају уочи празника Светог великомученика Димитрија. Ове задушнице Срби су примили од Руса, које је руска црква установила у 14. веку.

Велике - Митровске задушнице

Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији. Поред ових помињања и молитава за преминуле, Црква је установила посебне дане кад се сећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове.

Начин обележавања

Задушнице обележавају сећање дана одвајања душе од тела, члана Цркве. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. Кољиво или кувано жито се носи у парохијски или манастирски храм, као и на гробље. На дан задушница се служи Света Литургија, и тада свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. Поред гробова се пале свеће, а свештеник обави обред и окади гробове. Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на њихове гробове, читав обред се служи у храму.

Жито нас симболично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је симбол смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

Свећа је симбол светлости Христове. Он је рекао: Ја сам светлост свету. Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.

Даће и подушја се не дају да се „нахрани“ покојник, односно, да душа његова „једе“, него да се сиротиња нахрани и у молитвама помене покојника.

На задушнице се дели милостиња. Постоји још један вид милостиње који је код нас заборављен: духовна милостиња. Духовна милостиња је поклањање духовних књига.

Датуми обележавања

Задушнице могу бити:

ускршње, пред почетак ускршњег поста,
петровске, пред почетак петровског поста
великогоспојинске, пред почетак великогоспојинског поста,
божићне, пред почетак божићног поста,
а негде и јесење – митровске или “велике” задушнице.

Овом треба додати и установу задужбина или разних доброчинстава која се чине за покој душа, односно да би се очувала успомена на умрле.

Ниш

Због одржавања верског празника „Митровске задушнице“ и повећаних захтева за превозом ка Новом Гробљу, у суботу 6. новембра, на делу трасе редовне линије 8 биће отворена ванредна линија 8Л Трг Краља Александра – Ново Гробље која ће у периоду од 7 до 10 и од 13 до 15 часова саобраћати са 4 возила и интервалом од 11 минута а у периоду када се очекује највећи број путника, од 10:00 до 13:00 часова, са 6 возила и интервалом од 7 минута.


#   Ниш   СПЦ   Ново гробље   Митровске задушнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима