Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ворлик: USAID подржава 180 предузећа у јужној Србији

rssBookmark and Share

06.06.2011. Извор: Бета

Амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик изјавила је данас да су САД, преко програма економске сигурности Јуесејд-а, подржале 180 предузећа у јужној Србији.

Мери Ворлик у посети Врању
Мери Ворлик у посети Врању

ВРАЊЕ - Она је, након обиласка фабрике "Минекс" у Врању, рекла да укупан привредни раст тих компанија у периоду од 2007. до 2010. године износи 57 одсто.

"Успех се базира на томе што су те компаније добиле помоћ да се појаве са својим производима и на иностраном тржишту", казала је Ворлик.

Амбасадори више земаља обишли су данас у Врању фабрику обуће "Минекс", која је након подршке Јуесејд-а дуплирала обим производње, у оквиру упознавања са економским потенцијалима југа Србије.

Фабрику су, осим амбасадорке САД, посетили и амбасадор ОЕБС-а Димитриос Кипреос, амбасадорка Аустралије Хелена Геј Стадерт и амбасадори Бугарске и Албаније Георги Димитров и Шпети Чауши.

Директор и власник "Минекса" Зоран Стоилковић рекао је да у Врању постоји иницијатива за формирање кластера обућарске индустрије, за шта убудуће очекује подршку Јуесејд-а.

"Формирање кластера у обућарској индустрији утицало би на повећање квантитета производње што је од великог значаја када су у питању послови са иностранством, а развој обућарске индустрије позитивно би се одразио на развој и осталих привредних грана у јужној Србији", казао је Стоилковић.

"Минекс" у погонима у Врању и Владичином Хану упошљава укупно 150 радника. Та фабрика је од Јуесејд-а до сада добила техничку помоћ за припрему за добијање ИСО сертификата, обуку менаџмента и промену визуелног индентитета.

Амбасадори су након обиласка фабрике посетили редакцију "Новина врањских".


#   ОЕБС   привредни раст   Георги Димитров
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима