Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vorlik: USAID podržava 180 preduzeća u južnoj Srbiji

rssBookmark and Share

06.06.2011. Izvor: Beta

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je danas da su SAD, preko programa ekonomske sigurnosti Juesejd-a, podržale 180 preduzeća u južnoj Srbiji.

Meri Vorlik u poseti Vranju
Meri Vorlik u poseti Vranju

VRANjE - Ona je, nakon obilaska fabrike "Mineks" u Vranju, rekla da ukupan privredni rast tih kompanija u periodu od 2007. do 2010. godine iznosi 57 odsto.

"Uspeh se bazira na tome što su te kompanije dobile pomoć da se pojave sa svojim proizvodima i na inostranom tržištu", kazala je Vorlik.

Ambasadori više zemalja obišli su danas u Vranju fabriku obuće "Mineks", koja je nakon podrške Juesejd-a duplirala obim proizvodnje, u okviru upoznavanja sa ekonomskim potencijalima juga Srbije.

Fabriku su, osim ambasadorke SAD, posetili i ambasador OEBS-a Dimitrios Kipreos, ambasadorka Australije Helena Gej Stadert i ambasadori Bugarske i Albanije Georgi Dimitrov i Špeti Čauši.

Direktor i vlasnik "Mineksa" Zoran Stoilković rekao je da u Vranju postoji inicijativa za formiranje klastera obućarske industrije, za šta ubuduće očekuje podršku Juesejd-a.

"Formiranje klastera u obućarskoj industriji uticalo bi na povećanje kvantiteta proizvodnje što je od velikog značaja kada su u pitanju poslovi sa inostranstvom, a razvoj obućarske industrije pozitivno bi se odrazio na razvoj i ostalih privrednih grana u južnoj Srbiji", kazao je Stoilković.

"Mineks" u pogonima u Vranju i Vladičinom Hanu upošljava ukupno 150 radnika. Ta fabrika je od Juesejd-a do sada dobila tehničku pomoć za pripremu za dobijanje ISO sertifikata, obuku menadžmenta i promenu vizuelnog indentiteta.

Ambasadori su nakon obilaska fabrike posetili redakciju "Novina vranjskih".


#   OEBS   privredni rast   Georgi Dimitrov
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima