Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић са председником Бугарске у Димитровграду

rssBookmark and Share

Димитровград 22.06.2018. Јужна Србија Инфо

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је са председником Републике Бугарске Руменом Радевим боравио у Димитровграду, где су разговарали са представницима бугарске националне мањине.

Вучић са председником Бугарске у Димитровграду

"Рекао сам им да, наравно, треба да се поносе бугарским именом и презименом и бугарским коренима, да воле Бугарску, али  и да воле и поштују своју државу Србију", изјавио је председник Вучић и додао да не постоје већи проблеми бугарске националне мањине у Србији, јер  је решено и питање финансирања медија на бугарском језику, у значајнијем износу него што је раније био случај, као и да је у највећој мери решено и питање уџбеника за основне и средње школе.

Председници су положили венце на споменик "Паметник" на Нешковом брду, где су погинули и Срби и Бугари у братоубилачком рату 1885. године.

Вучић је изразио наду да ћемо успети једни друге да називамо браћом, јер смо недуго након ратова разумели какве смо грешке правили.

"Да ћемо поштовати и волети једни друге и да ћемо умети да живимо, не само једни поред других, већ и и заједно", истакао је Вучић и захвалио бугарском колеги на посети.

Председници Вучић и Радев су положили камен темељац за споменик "Свети Кирило и Методије", који ће бити постављен на дан почетка нове школске године у истоименој гимназији у Димитровграду.

"Ми смо овде данас да бисмо показали какви односи Србије и Бугарске треба да буду у будућности", закључио је председник Вучић  и поручио да се праве бољи услови за живот свих грађана Србије, те да ће са повећањем животног стандарда бити осигурана боља будућност.

Председници две државе обишли су и радове на петљи "Димитровград запад" на Коридору 10.

Председник Вучић  је рекао  да се улаже у Димитровград и тај крај Србије, те да ће ауто-пут до бугарске границе бити завршен током године и да ће то бити модерна саобраћајница, која ће нас спајати и са Бугарском и Турском на истоку, али и са Мађарском, Словачком и другим западним земљама. Он је истакао да  је Србија својим новцем много тога урадила, захваљујући реформи јавних финансија из 2014. године.

"За нас је важно да наставимо сарадњу, да је унапређујемо,  и да Срби и Бугари буду много ближи једни другима у будућности. Све што смо урадили данас, показује на који начин гледамо у будућност и да смо у стању да објективно, и поштујући једни друге, сагледавамо и прошлост", поручио  је председник Вучић.

Председник Републике  Бугарске Румен Радев изјавио је  да је данас историјски дан за две земље, да је уверен у српско-бугарско пријатељство, а председнику Вучићу захвалио на личном ангажовању за просперитет у региону.  

"Сама жеља да се дође овде, да се види о каквим проблемима се ради, показује да Бугарска има жељу да помогне и да има жељу да се ситуација побољша", закључио је председник Радев, који посетом Димитровграду завршава дводневну званичну посету нашој земљи.


#   Димитровград   Александар Вучић   ауто-пут   Бугарска   камен темељац   средње школе   Румен Радев (Буграска )
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима