Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: почетком идуће године крећу радови на реконструкцији пруге Ниш–Димитровград

rssBookmark and Share

Димитровград 23.05.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

"Гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају, као и да решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале, поручио је председник Александар Вучић на састанку са бугарским председником Руменом Радевим у Димитровграду.

Фото: Танјуг -РТС  screenshot
Фото: Танјуг -РТС screenshot

Александар Вучић је у Димитровграду, на заједничкој конференцији са председником Бугарске Руменом Радевим, рекао да су односи Србије и Бугарске заиста добри.

Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је председник Александар Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе. Председник Бугарске Румен Радев истакао је да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и додао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

Указао је да постоје многи заједнички пројекти, који су веома важни.

"Изградили смо ауто-пут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно ауто-пут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш–Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Када будемо реконструисали ту пругу, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље и наша два главна града", објаснио је Вучић.

Подсетио је и на пројекат интерконектора, у вредности од 89 милиона евра, оценивши да је то важна инвестиција за Србију, јер ће уз "Балкански ток" омогућити даљу диверзификацију енергетских извора.

Рекао је да је разговарано у вези отварања нових малих граничних прелаза који би значили грађанима у пограничном појасу.

"Сагледаћемо једнократно радно време у периоду од 7 до 15 или 16 часова", најавио је Вучић.

Захвалио се Бугарској на подршци Србији на европском путу и рекао да братском бугарском народу жели све најбоље.

"Не видимо никакве проблеме између наше две земље. Посета споменицима и решавање свих историјских проблема које треба да оставимо иза себе и размишљамо о будућности, мислим да је наишло на плодно тло код нас. Све најбоље желим бугарском народу, ма где да живи, ми смо пријатељи и браћа. Открићемо данас споменик Ћирилу и Методију и гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају и решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале", поручио је Вучић.

Радев: Са Србијом заједнички европски пут

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и истакао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

Захвалио је на позиву и топлом гостопримству и подсетио да је пре три године одржан први пут састанак двојице председника заједно са бугарском националном мањином у Србији.

"То је био сусрет без преседана. То показује једно пријатељство, добросуседске односе и одлучујуће деловање по питању наша два народа", оценио је Радев.

Рекао је да ће данас бити откривен споменик Ћирилу и Методију, за који је пре три године постављен камен темељац, као и да ће тај споменик духовно повезати два народа.

"Не само да данас заваљујући Ћирилу и Методију делимо заједнички духовни простор, већ пишемо и једну исту азбуку. То показује историјску блискост, али и оцртава и наш заједнички пут за наше амбиције. Идемо ка даљем пријатељству", рекао је Радев.

"Хвала председниче Вучићу, јер све своје обавезе које преузмете на себе то и испуните", поручио је председник Бугарске.


#   ЕУ   Димитровград   Железнице Србије   Александар Вучић   Гранични прелаз   Румен Радев (Буграска )   Гиманазија Ћирило и Методије Димитровград
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима