Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: početkom iduće godine kreću radovi na rekonstrukciji pruge Niš–Dimitrovgrad

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 23.05.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

"Gledaćemo da poštujemo stvari koje nas vezuju i približavaju, kao i da rešavamo stvari koje su nas u prošlosti razdvajale, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim u Dimitrovgradu.

Foto: Tanjug -RTS  screenshot
Foto: Tanjug -RTS screenshot

Aleksandar Vučić je u Dimitrovgradu, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, rekao da su odnosi Srbije i Bugarske zaista dobri.

Odnosi Srbije i Bugarske su veoma dobri, a dve zemlje gaje prijateljske veze, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji uvek mogu da računaju na raširene ruke države. Predsednik Bugarske Rumen Radev istakao je da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom i dodao da predsednik Vučić ispuni sve što obeća kada je reč o onome što je dogovoreno i pravima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Ukazao je da postoje mnogi zajednički projekti, koji su veoma važni.

"Izgradili smo auto-put do granice, a Bugarska gradi prema Sofiji brzu saobraćajnicu, odnosno auto-put. Vršimo potpunu rekonstrukciju pruge, a početkom iduće godine krenuće radovi na deonici Niš–Dimitrovgrad, u vrednosti od 270 miliona evra. Kada budemo rekonstruisali tu prugu, a imamo dogovor sa EU o brzoj pruzi do Niša, približićemo dodatno dve zemlje i naša dva glavna grada", objasnio je Vučić.

Podsetio je i na projekat interkonektora, u vrednosti od 89 miliona evra, ocenivši da je to važna investicija za Srbiju, jer će uz "Balkanski tok" omogućiti dalju diverzifikaciju energetskih izvora.

Rekao je da je razgovarano u vezi otvaranja novih malih graničnih prelaza koji bi značili građanima u pograničnom pojasu.

"Sagledaćemo jednokratno radno vreme u periodu od 7 do 15 ili 16 časova", najavio je Vučić.

Zahvalio se Bugarskoj na podršci Srbiji na evropskom putu i rekao da bratskom bugarskom narodu želi sve najbolje.

"Ne vidimo nikakve probleme između naše dve zemlje. Poseta spomenicima i rešavanje svih istorijskih problema koje treba da ostavimo iza sebe i razmišljamo o budućnosti, mislim da je naišlo na plodno tlo kod nas. Sve najbolje želim bugarskom narodu, ma gde da živi, mi smo prijatelji i braća. Otkrićemo danas spomenik Ćirilu i Metodiju i gledaćemo da poštujemo stvari koje nas vezuju i približavaju i rešavamo stvari koje su nas u prošlosti razdvajale", poručio je Vučić.

Radev: Sa Srbijom zajednički evropski put

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom i istakao da predsednik Vučić ispuni sve što obeća kada je reč o onome što je dogovoreno i pravima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Zahvalio je na pozivu i toplom gostoprimstvu i podsetio da je pre tri godine održan prvi put sastanak dvojice predsednika zajedno sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

"To je bio susret bez presedana. To pokazuje jedno prijateljstvo, dobrosusedske odnose i odlučujuće delovanje po pitanju naša dva naroda", ocenio je Radev.

Rekao je da će danas biti otkriven spomenik Ćirilu i Metodiju, za koji je pre tri godine postavljen kamen temeljac, kao i da će taj spomenik duhovno povezati dva naroda.

"Ne samo da danas zavaljujući Ćirilu i Metodiju delimo zajednički duhovni prostor, već pišemo i jednu istu azbuku. To pokazuje istorijsku bliskost, ali i ocrtava i naš zajednički put za naše ambicije. Idemo ka daljem prijateljstvu", rekao je Radev.

"Hvala predsedniče Vučiću, jer sve svoje obaveze koje preuzmete na sebe to i ispunite", poručio je predsednik Bugarske.


#   EU   Dimitrovgrad   Železnice Srbije   Aleksandar Vučić   Granični prelaz   Rumen Radev (Bugraska )   Gimanazija Ćirilo i Metodije Dimitrovgrad
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima