Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За већу безбедност саобраћаја Нишу 80 милиона динара

rssBookmark and Share

Ниш 01.06.2021. Јужна Србија Инфо

Ове године за унапредјење безбедности саобраћаја на подручју Ниша би требало да буде утрошено 80 милиона динара. Ради се о средствима која се обезбедјују наплатом новчаних казни за прекршаје и привредне преступе.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Новац ће бити утрошен у складу са Програмом који је усвојило Веће града Ниша, уз напомену да ће, уколико приходи не буду у складу са планираним, Савет за безбедност саобраћаја одредити приоритете који ће бити финансирани и реализовани.

Програмом је предвидјено да највише пара – 11 милиона динара буде издвојено за набавку заштитних пешачких ограда које ће бити постављене на оним деоницама булевара на којима је уочено да пешаци непрописно прелазе коловоз.

Друга најзначајнија ставка у Програму је у износу од девет милиона динара и намењена је за набавку и уградњу камера које ће на булеварима регистровати возила која прекорачују прописану брзину и аутоматски препознавати њихове регистарске таблице.

За набавку саобраћајне сигнализације која ће бити постављена у близини школа планирано је шест милиона, а исто толики износ планиран је за уредјење зона школа у циљу повећања безбедности ученика.

Значајна средства Програмом су предвидјена и за различите едукације и кампање које имају за циљ већу безбедности свих учесника у саобраћају.

За едукацију и обуку деце на саобраћајним полигонима предвидјена су четири милиона динара, за кампању за подизање свести о ризицима које носи прекорачење брзине и алкохола предвидјено је нешто више од шест милиона динара, а за набавку и израду виртуелног саобраћајног полигона пет и по милион динара.

Кампања усмерена ка бициклистима и набавка бицикала које ће бити коришћене на полигону школе „Његош“ коштаће 4,7 милиона динара, а набавка „образовно-васпитног и промотивног материјала“ који за циљ имају едукацију предшколаца и дјака коштаће пет милиона динара.

Програмом су предвидјена средства и за опремање јединица саобраћајне полиције и Хитне помоћи.

За набавку опреме за саобраћајне полицајце, попут батеријских лампи, флуоресцентних прслука и стоп таблица предвидјен је милион динара, за набавку радара за „пресретача“ планирано је три и по милиона, за набавку тестова који откривају да ли су возачи користили психоактивне супстанце планирана су два милиона, а милион динара планиран је за набавку опреме коју Хитна помоћ користи у случају саобраћајних несрећа.

Значајна средства биће издвојена и за рад чланова градског Савета за безбедност саобраћаја.

За едукација чланова Савета из области безбедности саобраћаја планирано је 500.000 динара, исто толико и за њихова путовања на тренинге и едукације, а исти износ биће издвојен и за промовисање рада Савета.

Постављање камера на булеварима у Нишу и заштитних пешачких ограда представници града најавили су као једну од мера за повећање безбедности учесника у саобраћају након што се 4. јануара на Булевару Медијана догодила тешка саобраћајна несрећа у којој су страдали пешаци Андреј Прекљушај (12) и Дејан Илић (48).

Градјани Ниша су након те несреће више пута протестовали и тражили да се поставе камере на булеварима, али и да се пооштре казне за починиоце удеса са смртним исходом.


#   Ниш   Градско веће   саобраћај   финансирање   Савет за безбедност саобраћаја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима