Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za veću bezbednost saobraćaja Nišu 80 miliona dinara

rssBookmark and Share

Niš 01.06.2021. Južna Srbija Info

Ove godine za unapredjenje bezbednosti saobraćaja na području Niša bi trebalo da bude utrošeno 80 miliona dinara. Radi se o sredstvima koja se obezbedjuju naplatom novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Novac će biti utrošen u skladu sa Programom koji je usvojilo Veće grada Niša, uz napomenu da će, ukoliko prihodi ne budu u skladu sa planiranim, Savet za bezbednost saobraćaja odrediti prioritete koji će biti finansirani i realizovani.

Programom je predvidjeno da najviše para – 11 miliona dinara bude izdvojeno za nabavku zaštitnih pešačkih ograda koje će biti postavljene na onim deonicama bulevara na kojima je uočeno da pešaci nepropisno prelaze kolovoz.

Druga najznačajnija stavka u Programu je u iznosu od devet miliona dinara i namenjena je za nabavku i ugradnju kamera koje će na bulevarima registrovati vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i automatski prepoznavati njihove registarske tablice.

Za nabavku saobraćajne signalizacije koja će biti postavljena u blizini škola planirano je šest miliona, a isto toliki iznos planiran je za uredjenje zona škola u cilju povećanja bezbednosti učenika.

Značajna sredstva Programom su predvidjena i za različite edukacije i kampanje koje imaju za cilj veću bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Za edukaciju i obuku dece na saobraćajnim poligonima predvidjena su četiri miliona dinara, za kampanju za podizanje svesti o rizicima koje nosi prekoračenje brzine i alkohola predvidjeno je nešto više od šest miliona dinara, a za nabavku i izradu virtuelnog saobraćajnog poligona pet i po milion dinara.

Kampanja usmerena ka biciklistima i nabavka bicikala koje će biti korišćene na poligonu škole „Njegoš“ koštaće 4,7 miliona dinara, a nabavka „obrazovno-vaspitnog i promotivnog materijala“ koji za cilj imaju edukaciju predškolaca i djaka koštaće pet miliona dinara.

Programom su predvidjena sredstva i za opremanje jedinica saobraćajne policije i Hitne pomoći.

Za nabavku opreme za saobraćajne policajce, poput baterijskih lampi, fluorescentnih prsluka i stop tablica predvidjen je milion dinara, za nabavku radara za „presretača“ planirano je tri i po miliona, za nabavku testova koji otkrivaju da li su vozači koristili psihoaktivne supstance planirana su dva miliona, a milion dinara planiran je za nabavku opreme koju Hitna pomoć koristi u slučaju saobraćajnih nesreća.

Značajna sredstva biće izdvojena i za rad članova gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Za edukacija članova Saveta iz oblasti bezbednosti saobraćaja planirano je 500.000 dinara, isto toliko i za njihova putovanja na treninge i edukacije, a isti iznos biće izdvojen i za promovisanje rada Saveta.

Postavljanje kamera na bulevarima u Nišu i zaštitnih pešačkih ograda predstavnici grada najavili su kao jednu od mera za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju nakon što se 4. januara na Bulevaru Medijana dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su stradali pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

Gradjani Niša su nakon te nesreće više puta protestovali i tražili da se postave kamere na bulevarima, ali i da se pooštre kazne za počinioce udesa sa smrtnim ishodom.


#   Niš   Gradsko veće   saobraćaj   finansiranje   Savet za bezbednost saobraćaja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima