Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Затворене све ауто-школе у Србији

rssBookmark and Share

30.10.2013. Autor: Mondo

Ауто-школе у Србији престале су радом због тога што не могу да испуне све захтеве које предвиђа Нови Закон о безбедности саобраћаја, пише Мондо.

Затворене све ауто-школе у Србији

Проблеми су се јавили, између осталог, и због тога што Закон предвиђа да полигон за обуку возача мора имати 440 квадратних метара, учионица 25 квадратних метара, а просторија за административне послове осам. Како се чини, навећи проблем представља прописана величина полигона, коју само у Београду не може да испуни око 90 одсто школа.

- Ауто-школе које се налазе на периферији, можда некако и могу да испуне овај услов и прошире своје полигоне, али за оне које су у центру града, то је немогуће - рекли су нам у једној ауто-школи.

Како до 25. октобра, нису испуниле услове прописане законом, ауто-школе су престале са радом - и то не само оне које не испуњавају нове услове, већ све!

Тако ће остати све док припадници МУП-а не изврше проверу сваке ауто-школе понаособ, објаснили су нам.

У "Заједници ауто-школа Србије", сазнали смо да је захтев за добијање нове дозволе за рад, до сада предало око 300 школа.

- Ауто-школе нису на време биле упознате са Законом и због тога нису имале довољно времена да се прилагоде новим условима рада. Закон је званично објављен у Службеном гласнику 25. октобра, а већ наредног дана је ступио на снагу - рекли су нам у "Заједници ауто-школа Србије".

Када ће ауто-школе поново почети да врше обуку кандидата и даље се не зна.

- Школама је сада практично истекла дозвола за рад и док не добију нову, не могу да раде. Међутим, то би могло да потраје. Ми смо међу првима поднели захтев, али нас још нико из Министарства није позвао да закаже термин када ће доћи да провере испуњавамо ли све услове - објаснили су нам у једној ауто-школи у Београду.

Тај процес провере траје прилично дуго, али када утврде да нека школа испуњава потребне услове, нову дозволу за рад Министарство унутрашњих послова ће издати за неколико дана. Проблем је што, према информацијама које ми имамо, већина школа и даље не испуњава те услове, што нас наводи на закључак да је проблем системски".

Међутим, велики је број кандидата који су обуку започели пре него што је дошло до затварања. Шта ће бити са њима - да ли ће они који су већ прошли део обуке, морати да је обнове, да ли ће морати поново да плате ?

- Они који су прошли део обуке могу да добију потврду о томе. Ако су, на пример, возили 15 часова до сада, могу да добију потврду и да остатак тих часова заврше у било којој ауто-школи. Притом, неће морати да плаћају пуну цену часова, већ само онолико колико им је остало до краја обуке - објаснили су нам у ауто-школи.

Такође, нови кандидати могу да се упишу, али обуку ће започети тек када школа коју су одабрали, добије нову дозволу за рад.


#   ауто-школа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима