Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Које су измене десиле у раду ауто школа за време ванредног стања и ванредних мера?

Bookmark and Share

21.05.2020. Никола Стојановић

Обука возача је неизоставан део стицања знања и искуства неопходних за добијање возачке дозволе. Без обзира на временске услове, годишње доба или друге околности, полагање за ауто кроз реализацију часова вожње види се на свим улицама. 

Обука возача
Обука возача

Обука возача је неизоставан део стицања знања и искуства неопходних за добијање возачке дозволе. Без обзира на временске услове, годишње доба или друге околности, полагање за ауто кроз реализацију часова вожње види се на свим улицама. 


Ипак, ванредно стање проузроковано пандемијом корона вируса – ковид 19, довело је до неминовних промена и успоравања процеса добијања возачке дозволе, као и рада ауто школа. Све промене уведене су у складу са поштовањем законских прописа и нових мера предвиђених ради сузбијања ширења вируса ковид 19 у нашој земљи.

Измене у вези са поштовањем полицијског часа

Полагање за ауто у периоду од увођења ванредног стања у нашој земљи претрпело је многе измене. Пре свега, то се односи на недвосмислено поштовање уведеног полицијског часа, који намеће потребу промене сатнице одржавања часова вожњи. Наиме, обично се практична настава коју подразумева обука возача реализовала и током вечерњих часова, на улицама свих градова.

Током ванредног стања и полицијског часа који је почињао од 17, али и 18 часова, распред вожње на улицама је промењен, па у вечерњим часовима није реализована ни практична настава за обуку возача, што је неопходност успешног добијања возачке дозволе. 

Измене у вези са поштовањем социјалне дистанце

Пандемија корона вируса изнедрила је битну промену у свакодневним контактима међу људима – социјално дистанцирање. То је увело и битне измене у функционисању ауто школе Београд, али и у свим другим градовима. Тако, теоријска настава која подразумева одржавање реалних, школских часова за обуку возача у групама, привремено је обустављена, због забране окупљања већег броја људи. Тако, кандидати који су овај део обуке реализовали пре ванредног стања могу наставити практичну наставу, док остали морају да сачекају редовне околности. Такође, приликом вожње аутомобила на улицама, неопходно је да и кандидат, као и инструктор имају заштитну опрему – маске и рукавице.

Измене у вези са неопходном дезинфекцијом

Ауто школе у време ванредног стања, а и након укидања имају као приоритет рада редовну дезинфекцију аутомобила. То је у вези са чињеницом да и данас велики број кандидата вози часове, уз поштовање свих донесених мера. Тако, након сваког часа практичне наставе, потребно је дезинфиковати аутомобил средствима као што је алкохол, асепсол, хлориди и слично.

Додиривањем различитих делова унутрашњости аутомобила површине могу постати контаминиране, односно преносити вирус. Дезинфекција је неминовност данашњице, у свим просторима. То је управо због потребе да се ризик од ширења заразне болести сведе на минимум, а да се часови вожње успешно реализују. 

Измене у вези са реализацијом возачког испита

Ауто школе претрпеле су измене у раду током ванредног стања у погледу одржавања теоријске и практичне наставе, али и реализације возачког испита. Тако, привремено су обустављена полагања теоријске и практичне наставе, јер то подразумева присуство већег броја људи на једном месту, тачније у затвореном простору током теоријског тестирања и у аутомобилу приликом вожње.

Сам излазак на теоријски и практични део возачког испита биће обустављен привремено и због изузетка ноћне вожње, ради поштовања полицијског часа. Тек након обустављања ванредног стања, континуитет часова и испита се може наставити.

Ауто школе током ванредног стања делимично остварују своје активности у погледу вожње на улицама, у време предвиђено за излазак напоље. Све измене у раду поштују се максимално, док ће се застој у одржавању возачког испита отклонити са укидањем ванредног стања у нашој земљи.

Коментара: 0


#   возачи   обука   ауто-школа   возачке дозволе   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима