Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Квалитетна обука возача као најважнији корак ка безбедности у саобраћају

Bookmark and Share

23.07.2019. Никола Стојановић

Сви смо учесници у саобраћају, без обзира да ли активно учествујемо као возачи, да ли смо путници или сасвим пасивни учесници у улози пешака, али је свима једно заједничко, а то је жеља за безбедним функционисањем.

Обука возача
Обука возача

Последњих година закони и правила саобраћаја су се променила у великој мери, а све управо због разлога да се повећа безбедност и сигурност у саобраћају, те да се статистике о незгодама и несрећама знатно смање. Промене су се десиле у самим правилима, законима за возаче, путнике, пешаке, али су се највеће промене догодиле у самом корену, а то су промене које су доживеле ауто школе, те промене које су се одразиле даље на обуку возача.

Обука возача

Свака ауто школа у Београду али и Србији  је у претходних неколико година добила као обавезу да промени бројне ствари у свом пословању, како би уопште могле да наставе са радом, а након тога су се даље закони односили на цео процес обуке возача, који се и те како разликује у односу на све претходне деценије када се до возачке дозволе долазило много лакше и много брже. Обука возача је данас најпре временски дужа, па уместо некадашњих отприлике месец дана, потребно је неколико месеци како би се прошла потребна обука, како теоријска, тако и практична, да би се на крају дошло до самог полагања испита и добијања возачке дозволе.

Саамим тим, свака  ауто школа је морала да обезбеди просторије за теоријску наставу, потребна моторна возила за сваку од категорија, предаваче, инструкторе, како би се у њиховим просторијама могло доћи до прве возачке дозволе.

Полагање за Б категорију

Међу свим категоријима возила и полагања за њих, Б категорија је свакако најтраженија и најзаступљенија, будући да је она негде основ свега и целокупног знања које је потребно у вожњи. Полагање за Б категорију, како смо већ малопре назначили, заправо обука возача за Б категорију, траје неколико месеци. Најпре се почиње са теоријском наставом, која се може организовати тако да у једном дану имају највише три школска часа, те се у том периоду или након њега почиње са практичном обуком, односно вожњом, која започиње вожњом на полигону, а онда се креће са вожњом у градским и осталим условима.

Обука возача за Б категорију данас је олакшана у великој мери једним од бенефита који дају ауто школе, а то је онлине ауто школа, која садржи све од потребних информација, и то информација које су сваком кандидату потребне пре него започне и пријави своје полагање и учење, све преко осталих информација, до оног најважнијег дела онлине ауто школе, а то је постојање тестова који се могу решавати током целог процеса обуке возача за Б категорију.

Тестови су раније постојали у облику штампаних књига, па онда је све то пренето на рачунаре и ЦД-ове, али како је квалитетна обука возача потребна за безбеднији саобраћај, онлине тестови су се наметнули као најбоље решење.

Свака промена у Правилнику о саобраћају одмах се евидентира и мења у самим тестовима, свако питање прате коментари који кандидату додатно објашњавају зашто је неко правило постављено тако како јесте, што само учење теорије чини разумнијим, лакшим и све остаје у меморији на прави начин. Након решавања теста, кандидат сазнаје остварен број бодова, што даље имплицира да ли је потребно још радити неку област или не.

Све измене које су се догодиле када су правила и закони у питању у највећој мери су утицали на то да се обука возача спроводи квалитетније, што за резултат временом даје статистике које говоре о мањем броју незгода и несрећа изазваних због несавесне и вожње особе која није довољно искусна.
 

Коментара: 0


#   саобраћај   вожња   обука   возачке дозволе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима