Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kvalitetna obuka vozača kao najvažniji korak ka bezbednosti u saobraćaju

Bookmark and Share

23.07.2019. Nikola Stojanović

Svi smo učesnici u saobraćaju, bez obzira da li aktivno učestvujemo kao vozači, da li smo putnici ili sasvim pasivni učesnici u ulozi pešaka, ali je svima jedno zajedničko, a to je želja za bezbednim funkcionisanjem.

Obuka vozača
Obuka vozača

Poslednjih godina zakoni i pravila saobraćaja su se promenila u velikoj meri, a sve upravo zbog razloga da se poveća bezbednost i sigurnost u saobraćaju, te da se statistike o nezgodama i nesrećama znatno smanje. Promene su se desile u samim pravilima, zakonima za vozače, putnike, pešake, ali su se najveće promene dogodile u samom korenu, a to su promene koje su doživele auto škole, te promene koje su se odrazile dalje na obuku vozača.

Obuka vozača

Svaka auto škola u Beogradu ali i Srbiji  je u prethodnih nekoliko godina dobila kao obavezu da promeni brojne stvari u svom poslovanju, kako bi uopšte mogle da nastave sa radom, a nakon toga su se dalje zakoni odnosili na ceo proces obuke vozača, koji se i te kako razlikuje u odnosu na sve prethodne decenije kada se do vozačke dozvole dolazilo mnogo lakše i mnogo brže. Obuka vozača je danas najpre vremenski duža, pa umesto nekadašnjih otprilike mesec dana, potrebno je nekoliko meseci kako bi se prošla potrebna obuka, kako teorijska, tako i praktična, da bi se na kraju došlo do samog polaganja ispita i dobijanja vozačke dozvole.

Saamim tim, svaka  auto škola je morala da obezbedi prostorije za teorijsku nastavu, potrebna motorna vozila za svaku od kategorija, predavače, instruktore, kako bi se u njihovim prostorijama moglo doći do prve vozačke dozvole.

Polaganje za B kategoriju

Među svim kategorijima vozila i polaganja za njih, B kategorija je svakako najtraženija i najzastupljenija, budući da je ona negde osnov svega i celokupnog znanja koje je potrebno u vožnji. Polaganje za B kategoriju, kako smo već malopre naznačili, zapravo obuka vozača za B kategoriju, traje nekoliko meseci. Najpre se počinje sa teorijskom nastavom, koja se može organizovati tako da u jednom danu imaju najviše tri školska časa, te se u tom periodu ili nakon njega počinje sa praktičnom obukom, odnosno vožnjom, koja započinje vožnjom na poligonu, a onda se kreće sa vožnjom u gradskim i ostalim uslovima.

Obuka vozača za B kategoriju danas je olakšana u velikoj meri jednim od benefita koji daju auto škole, a to je online auto škola, koja sadrži sve od potrebnih informacija, i to informacija koje su svakom kandidatu potrebne pre nego započne i prijavi svoje polaganje i učenje, sve preko ostalih informacija, do onog najvažnijeg dela online auto škole, a to je postojanje testova koji se mogu rešavati tokom celog procesa obuke vozača za B kategoriju.

Testovi su ranije postojali u obliku štampanih knjiga, pa onda je sve to preneto na računare i CD-ove, ali kako je kvalitetna obuka vozača potrebna za bezbedniji saobraćaj, online testovi su se nametnuli kao najbolje rešenje.

Svaka promena u Pravilniku o saobraćaju odmah se evidentira i menja u samim testovima, svako pitanje prate komentari koji kandidatu dodatno objašnjavaju zašto je neko pravilo postavljeno tako kako jeste, što samo učenje teorije čini razumnijim, lakšim i sve ostaje u memoriji na pravi način. Nakon rešavanja testa, kandidat saznaje ostvaren broj bodova, što dalje implicira da li je potrebno još raditi neku oblast ili ne.

Sve izmene koje su se dogodile kada su pravila i zakoni u pitanju u najvećoj meri su uticali na to da se obuka vozača sprovodi kvalitetnije, što za rezultat vremenom daje statistike koje govore o manjem broju nezgoda i nesreća izazvanih zbog nesavesne i vožnje osobe koja nije dovoljno iskusna.
 

Komentara: 0


#   saobraćaj   vožnja   obuka   vozačke dozvole
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}