Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koje su izmene desile u radu auto škola za vreme vanrednog stanja i vanrednih mera?

Bookmark and Share

21.05.2020. Nikola Stojanović

Obuka vozača je neizostavan deo sticanja znanja i iskustva neophodnih za dobijanje vozačke dozvole. Bez obzira na vremenske uslove, godišnje doba ili druge okolnosti, polaganje za auto kroz realizaciju časova vožnje vidi se na svim ulicama. 

Obuka vozača
Obuka vozača

Obuka vozača je neizostavan deo sticanja znanja i iskustva neophodnih za dobijanje vozačke dozvole. Bez obzira na vremenske uslove, godišnje doba ili druge okolnosti, polaganje za auto kroz realizaciju časova vožnje vidi se na svim ulicama. 


Ipak, vanredno stanje prouzrokovano pandemijom korona virusa – kovid 19, dovelo je do neminovnih promena i usporavanja procesa dobijanja vozačke dozvole, kao i rada auto škola. Sve promene uvedene su u skladu sa poštovanjem zakonskih propisa i novih mera predviđenih radi suzbijanja širenja virusa kovid 19 u našoj zemlji.

Izmene u vezi sa poštovanjem policijskog časa

Polaganje za auto u periodu od uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji pretrpelo je mnoge izmene. Pre svega, to se odnosi na nedvosmisleno poštovanje uvedenog policijskog časa, koji nameće potrebu promene satnice održavanja časova vožnji. Naime, obično se praktična nastava koju podrazumeva obuka vozača realizovala i tokom večernjih časova, na ulicama svih gradova.

Tokom vanrednog stanja i policijskog časa koji je počinjao od 17, ali i 18 časova, raspred vožnje na ulicama je promenjen, pa u večernjim časovima nije realizovana ni praktična nastava za obuku vozača, što je neophodnost uspešnog dobijanja vozačke dozvole. 

Izmene u vezi sa poštovanjem socijalne distance

Pandemija korona virusa iznedrila je bitnu promenu u svakodnevnim kontaktima među ljudima – socijalno distanciranje. To je uvelo i bitne izmene u funkcionisanju auto škole Beograd, ali i u svim drugim gradovima. Tako, teorijska nastava koja podrazumeva održavanje realnih, školskih časova za obuku vozača u grupama, privremeno je obustavljena, zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi. Tako, kandidati koji su ovaj deo obuke realizovali pre vanrednog stanja mogu nastaviti praktičnu nastavu, dok ostali moraju da sačekaju redovne okolnosti. Takođe, prilikom vožnje automobila na ulicama, neophodno je da i kandidat, kao i instruktor imaju zaštitnu opremu – maske i rukavice.

Izmene u vezi sa neophodnom dezinfekcijom

Auto škole u vreme vanrednog stanja, a i nakon ukidanja imaju kao prioritet rada redovnu dezinfekciju automobila. To je u vezi sa činjenicom da i danas veliki broj kandidata vozi časove, uz poštovanje svih donesenih mera. Tako, nakon svakog časa praktične nastave, potrebno je dezinfikovati automobil sredstvima kao što je alkohol, asepsol, hloridi i slično.

Dodirivanjem različitih delova unutrašnjosti automobila površine mogu postati kontaminirane, odnosno prenositi virus. Dezinfekcija je neminovnost današnjice, u svim prostorima. To je upravo zbog potrebe da se rizik od širenja zarazne bolesti svede na minimum, a da se časovi vožnje uspešno realizuju. 

Izmene u vezi sa realizacijom vozačkog ispita

Auto škole pretrpele su izmene u radu tokom vanrednog stanja u pogledu održavanja teorijske i praktične nastave, ali i realizacije vozačkog ispita. Tako, privremeno su obustavljena polaganja teorijske i praktične nastave, jer to podrazumeva prisustvo većeg broja ljudi na jednom mestu, tačnije u zatvorenom prostoru tokom teorijskog testiranja i u automobilu prilikom vožnje.

Sam izlazak na teorijski i praktični deo vozačkog ispita biće obustavljen privremeno i zbog izuzetka noćne vožnje, radi poštovanja policijskog časa. Tek nakon obustavljanja vanrednog stanja, kontinuitet časova i ispita se može nastaviti.

Auto škole tokom vanrednog stanja delimično ostvaruju svoje aktivnosti u pogledu vožnje na ulicama, u vreme predviđeno za izlazak napolje. Sve izmene u radu poštuju se maksimalno, dok će se zastoj u održavanju vozačkog ispita otkloniti sa ukidanjem vanrednog stanja u našoj zemlji.

Komentara: 0


#   vozači   obuka   auto-škola   vozačke dozvole   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima