Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ноћ српског филма у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 03.06.2019. Јужна Србија Инфо

У оквиру нове једнодневне манифестације која ће се на иницијативу Филмског центра Србије, а у партнерству са више од четрдесет локалних биоскопа одржати 5. јуна у 32 града у Србији, на програму ће бити четири дугометражна играна филма и исто толико кратких филмова.

Ноћ српског филма у Нишу

У току једне вечери, у више од четрдесет биоскопа, биће приказани најгледанији домаћи филмови: Јужни ветар редитеља Милоша Аврамовића,  Такси блуз Мирослава Стаматова, Краљ Петар И Петра Ристовског и дечији филм Злогоње Рашка Миљковића.

Филм Јужни ветар говори о животу Петра Мараша, припаднику београдске аутомобилске мафије, који напушта родитељски дом и са дугогодишњом девојком Софијом се усељава у свој нови стан. Клан чији је припадник, а којим управља искусни „Цар“, добро „ради“. Посао је уигран, новца има довољно за све, а полиција им не прави проблеме. 

Такси блуз је романтична комедија а истовремено и узбудљиви роад мовие. Главни јунак ове приче је Марко (42), симпатични пропали драматург који годинама ради као таксиста и чије авантуре пратимо током једне урнебесне ноћи. Наизглед један нормалан дан на послу ће се претворити у хаос када се у његова кола ушуња дечак Дамир који је побегао из дома за незбринуту децу и који је у потрази за својим оцем. 

Филм Краљ Петар И води нас у време када се Краљ Петар Карађорђевић вратио у домовину, увео парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Али Србији се није дало да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први Светски рат и Аустро-угарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно. Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ Маринка налази прекасно а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.

Филм Злогоње је прича о Јовану и Милици, десетогодишњацима који се упознају када Милица ненадано стигне у Јованов разред. Да га друга деца не би емотивно повређивала, усамљени Јован је изградио свој свет из маште у који Милица мало по мало успева да се пробије. Она га позива у авантуру ослобађања њеног оца од нове жене, Миличине маћехе, за коју верује да је вештица која је зачарала тату.

Такође, у оквиру манифестације, биће приказана и четири краткометражна филма, подржана средствима Филмског центра Србије, и то: играни филм „Малишан“ Данила Бећковића, анимирани филм „Ехо“ Косте Ракићевића и Борише Симовића, документарни „Исти“ Дејана Петровића, и кратки студентски филм „Шафарикова 19“, Лане Павков.

Исти је филм метафоре који се, приказивањем свакодневице осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система. Успостављајући паралелу између затворског и ширег, друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

Шафарикова 19 је драма апсурда у којој Вања (Јасна Ђуричић) организује необичну вечеру. Кроз низ неочекиваних догађаја, сазнаје да живи у дубоком порицању. 

У краткометражном анимираном филму Ехо, петогодишњи дечак проводи дан са оцем, којег тек повремено виђа, у природи уз игру дозивања Еха. Након великог емотивног набоја које игра и присуство оца у њему стварају, он се враћа мајци у кућу, где за такве изливе "ирационалног" односа према свету нема нимало места. 

У филму Малишан, мобилни телефон је најбољи пријатељ тинејџера који је отишао на излет са родитељима и малом сестром. Када крене смак света изазван зомби вирусом, пријатељство ће се наћи на испиту.

Циљ манифестације је популаризација српског филма, са акцентом на оне који су подржани на конкурсима Филмског центра Србије, као и жеља да се савремена српска продукција учини инспиративном и приступачном што већем броју заинтересованих гледалаца, посебно младима.

Цена појединачне улазнице за филмове у току „Ноћи спрског филма“ је 100 РСД.

Манифестација „Ноћ српског филма“ биће одржана у Београду, Новом Саду, Нишу, Панчеву, Лазаревцу, Зрењанину, Футогу, Обреновцу, Суботици, Трстенику, Грачаници, Палићу, Чачку, Лозници, Горњем Милановцу, Пожаревцу, Неготину, Аранђеловцу, Ивањици, Крагујевцу, Смедереву, Шапцу, Крушевцу, Краљеву, Врњачкој Бањи, Лесковцу, Руми, Јагодини, Врбасу, Мионици, Пироту и Ариљу. Организатор манифестације је Филмски центар Србије, у партнерству са биоскопима широм земље.

Коментара: 0


#   Ниш   полиција   филм   први светски рат   Cineplexx   Ноћ српског филма
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима