Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Донацијом органа и вештином лекара, четири живота добила прилику за нови живот

rssBookmark and Share

Ниш 22.04.2019. Јужна Србија Инфо

Након што су лекари специјалисти код пацијенткиње нишког Клиничког центра, 11. априла прогласили мождану смрт, захваљујући хуманости њене породице, која је потписала сагласност за донирање органа и одличној координацији и брзој организацији нишког и београдског тима за трансплантацију, четворо људи, добило је прилику за „нови и квалитетнији“ живот.

Донацијом органа и вештином лекара, четири живота добила прилику за нови живот

Након успешне, десеточасовне, кадаверичне експлантације органа, коју је тим од тридесетак нишких и београдских лекара и медицинског особља, обавио у операционој сали КЦ Ниш, срце и јетра успешно су трансплантирани у Београду, док је нове бубреге, исте ноћи, добило двоје нишких пацијената.

Према речима надлежних, тимови за експлантацију и трансплантацију, били су састављени од 30 хирурга, анестезилога, нефролога, радиолога и сестара, а након пристанка најуже породице, да другима дарује „нови живот“, читава акција била је организована за мање од два сата. Операциона сала била је спремна, а нишки тим лекара, дочекао је колеге из Београда, које су у пратњи полиције и возила пресретача, из престонице, у Ниш стигли за готово сат времена.

-Пре свега огромна захвалност породици, која је у тешким тренуцима за њих, имала довољно снаге, да давањем сагласности омогући, да живот, неким другим људима буде продужен и квалитетнији, а искрено се захваљујем и поносан сам на комплетан тим, свим лекарима, сестрама и особљу који су још једном показали, да су довољно едуковани и стручни да у датом тренутку потпуно спремно одреагују и буду на висини задатка, истакао је проф. др Зоран Радовановић, директор КЦ Ниш. -Желим да додам, да је од огромног значаја и тежња државе и Министарства здравља, који се годинама труде да извођење трансплантација у нашој земљи подигну на највиши могући ново, али и да на разне начине утичу на грађане Србије, да на донирање органа гледају посве другачије, вели Радовановић.

Након успешне трансплантације, прилика, да свој живот наставе са новим бубрегом, указала се 21- годишњем Александру Младеновићу из нишког села Чокот и Нишлијки, Душици Стојановић. Они су, након дугогодишњег лечења и многих дијализа, били изабрани као најподударнији примаоци органа. Сада се успешно опорављају на Клиници за нефрологију КЦ Ниш.

-На дијализи сам четири године, и била сам изненађена, нисам се надала још, али најгоре је прошло, сад се надам да ће ићи на боље, рекла је Душица.

-Добро се осећам и сада је све у реду, нема проблема, ово за мене значи леп живот убудуће, нада се двадесетједногодишњи Александар.

Лекари специјалисти, који су учествовали у самој експлантацији и трансплантацији, али и они који постоперативно брину о њима, кажу да су оба пацијента у стабилном клиничком стању.

-Пацијенткиња је након потврђивања мождане смрти од стране неуролога, пребачена на Клинику за анестезију ради праћења виталних функција и различитих лабораторијских и дијагностичких процедура и заиста сам поносан, пре свега на наш тим, али и на београдски, јер смо муњевито брзо реаговали и приступили експлантацији органа заједно са њима, те је, као што можете чути и видети, све прошло у најбољем реду, изјавио је др Горан Милишевић, анестезиолог и део тима за трансплантацију нишког Клиничког центра.

-Пацијенти су потпуно хемодинамски стабилни и бубрези су почели да се опорављају, тако да посттрансплантациони период протиче уредно, без било каквих хируршких и интернистичких компликација засада, и надамо се да ће тако и надаље бити, навела је доц.др Бранка Митић, руководилац Клинике за нефрологију.

Осим Нишлија, Александра и Душице, захваљујући хуманости и одговорности породице донора, „нови живот“ након трансплантације, започињу и двоје пацијената из Београда, којима су пресађени срце и јетра.

У овом тренутку више од две хиљаде људи у Србији чека на трансплантацију срца, јетре, рожњаче, бубрега и плућа.

Коментара: 0


#   Ниш   Зоран Радовановић   лекари специјалисти   трансплантација   Нишки културни центар   донирање органа   донација органа
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима