Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Donacijom organa i veštinom lekara, četiri života dobila priliku za novi život

rssBookmark and Share

Niš 22.04.2019. Južna Srbija Info

Nakon što su lekari specijalisti kod pacijentkinje niškog Kliničkog centra, 11. aprila proglasili moždanu smrt, zahvaljujući humanosti njene porodice, koja je potpisala saglasnost za doniranje organa i odličnoj koordinaciji i brzoj organizaciji niškog i beogradskog tima za transplantaciju, četvoro ljudi, dobilo je priliku za „novi i kvalitetniji“ život.

Donacijom organa i veštinom lekara, četiri života dobila priliku za novi život

Nakon uspešne, desetočasovne, kadaverične eksplantacije organa, koju je tim od tridesetak niških i beogradskih lekara i medicinskog osoblja, obavio u operacionoj sali KC Niš, srce i jetra uspešno su transplantirani u Beogradu, dok je nove bubrege, iste noći, dobilo dvoje niških pacijenata.

Prema rečima nadležnih, timovi za eksplantaciju i transplantaciju, bili su sastavljeni od 30 hirurga, anesteziloga, nefrologa, radiologa i sestara, a nakon pristanka najuže porodice, da drugima daruje „novi život“, čitava akcija bila je organizovana za manje od dva sata. Operaciona sala bila je spremna, a niški tim lekara, dočekao je kolege iz Beograda, koje su u pratnji policije i vozila presretača, iz prestonice, u Niš stigli za gotovo sat vremena.

-Pre svega ogromna zahvalnost porodici, koja je u teškim trenucima za njih, imala dovoljno snage, da davanjem saglasnosti omogući, da život, nekim drugim ljudima bude produžen i kvalitetniji, a iskreno se zahvaljujem i ponosan sam na kompletan tim, svim lekarima, sestrama i osoblju koji su još jednom pokazali, da su dovoljno edukovani i stručni da u datom trenutku potpuno spremno odreaguju i budu na visini zadatka, istakao je prof. dr Zoran Radovanović, direktor KC Niš. -Želim da dodam, da je od ogromnog značaja i težnja države i Ministarstva zdravlja, koji se godinama trude da izvođenje transplantacija u našoj zemlji podignu na najviši mogući novo, ali i da na razne načine utiču na građane Srbije, da na doniranje organa gledaju posve drugačije, veli Radovanović.

Nakon uspešne transplantacije, prilika, da svoj život nastave sa novim bubregom, ukazala se 21- godišnjem Aleksandru Mladenoviću iz niškog sela Čokot i Nišlijki, Dušici Stojanović. Oni su, nakon dugogodišnjeg lečenja i mnogih dijaliza, bili izabrani kao najpodudarniji primaoci organa. Sada se uspešno oporavljaju na Klinici za nefrologiju KC Niš.

-Na dijalizi sam četiri godine, i bila sam iznenađena, nisam se nadala još, ali najgore je prošlo, sad se nadam da će ići na bolje, rekla je Dušica.

-Dobro se osećam i sada je sve u redu, nema problema, ovo za mene znači lep život ubuduće, nada se dvadesetjednogodišnji Aleksandar.

Lekari specijalisti, koji su učestvovali u samoj eksplantaciji i transplantaciji, ali i oni koji postoperativno brinu o njima, kažu da su oba pacijenta u stabilnom kliničkom stanju.

-Pacijentkinja je nakon potvrđivanja moždane smrti od strane neurologa, prebačena na Kliniku za anesteziju radi praćenja vitalnih funkcija i različitih laboratorijskih i dijagnostičkih procedura i zaista sam ponosan, pre svega na naš tim, ali i na beogradski, jer smo munjevito brzo reagovali i pristupili eksplantaciji organa zajedno sa njima, te je, kao što možete čuti i videti, sve prošlo u najboljem redu, izjavio je dr Goran Milišević, anesteziolog i deo tima za transplantaciju niškog Kliničkog centra.

-Pacijenti su potpuno hemodinamski stabilni i bubrezi su počeli da se oporavljaju, tako da posttransplantacioni period protiče uredno, bez bilo kakvih hirurških i internističkih komplikacija zasada, i nadamo se da će tako i nadalje biti, navela je doc.dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju.

Osim Nišlija, Aleksandra i Dušice, zahvaljujući humanosti i odgovornosti porodice donora, „novi život“ nakon transplantacije, započinju i dvoje pacijenata iz Beograda, kojima su presađeni srce i jetra.

U ovom trenutku više od dve hiljade ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju srca, jetre, rožnjače, bubrega i pluća.

Komentara: 0


#   Niš   Zoran Radovanović   lekari specijalisti   transplantacija   Niški kulturni centar   doniranje organa   donacija organa
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]