Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још један успех нишких неурохирурга - операције тумора на кичми постају рутина

rssBookmark and Share

Ниш 01.11.2018. Јужна Србија Инфо

Неурохируршка процедура отклањања тумора на кичми, која у многим земљама и даље представља револуционарну методу, коју се ретко ко од специјалиста ове гране медицине одлучује да изводи, тим стручњака у нишком Клиничком центру, како кажу, захваљујући раду и едукацији дуже време обавља рутински.

Још један успех нишких неурохирурга - операције тумора на кичми постају рутина

Како истичу нишки неурохирурзи, веома комликован и редак оперативни захват, који су специјалисти Клиничког центра Ниш у модерно опремљеним салама нове зграде обавили крајем прошле недеље, изискивао је добро уигран тимски рад, одлично познавање материје али и мултидисциплинарни приступ, како би интервенција била изведена са што мање последица по организам пацијента.

Иако су је и раније изводили, а осим њих пар пута и колеге са Војномедицинске академије, временом је постала релативно рутинска за Нишлије због одличне едукације због које су, према њиховим речима, спремни и за најкопликованије захвате.

Тим лекара је, под руководством проф.др Небојше Стојановића овај компликован оперативни захват успешно обавио код пацијенткиње С.Ж (54) из Јагодине, која је на Клинику за неурохирургију КЦ Ниш примљена са тумором у пределу 8 и 9-ог грудног пршљена, а који је вршио притисак на кичмену мождину и околне васкуларне структуре.

- Хируршка процедура је подразумевала приступ кроз грудну дупљу, колабирање и померање плућа, померање и одвајање аорте и в.цавае и комплетно уклањање тумара, који је разорио 8 и 9 пршјен, након чега смо уклонили сама пршљенска тела, ослободили кичмени канал и мождини од туморске компресије, да би потом заменили та иста пршљенска тела вештачким корпусом од титанијума,појаснио је проф.др Небојша Стојановић, нишки неурохирург.

Већ након неколико дана након неурохируршке инервенције и будног праћења тима лекара, који су сем вође екипе, професора Стојановића, чинили и асс. др Радисав Митић, неурохирург, др Миша Павловић, грудни хирург и екипа анестезиолога на челу са др Горан Ивановим, лекари тврде да је пацијенткиња сада у добром стању и без икаквих неуролошких испада.

- Поносан сам и драго ми је што наша установа константно иде напред крупним корацима, када су у питању све области у пружању здравствених услуга па и неурохирургије, тако да ћемо тек повезивати тимове, бити домаћини многим еминентним тимовима лекара који ће са нашим људима оперисати у новим салама, а све захваљујући великој подршци ресорног министра Златибора Лончара и Министарства здравља који су препознали кавлитет у нама", са поносом истиче генерални директор КЦ Ниш, проф.др Зоран Радовановић, који додаје да ће У склопу унапредејња и даљег развоја спиналне хирургије у Клиничком центру Ниш, 1. и 2. новембра, нишки тим неурохирурга, заједно са најпознатијим спиналним хирурзима из Шпаније, обавити чак четири хируршке интервенције на кичменом стубу, које данас спадају у најсавременије методе. 

Одушевљење великим напретком, када је реч о неурохируршким операцијама, не крије и проф. Др Стојановић.

- Оно што је за наш нишки Клинички Центар специфично јесте то, да се уназад у дужем временском периоду радило на перманентој едукацији кадрова који се баве лечењем обољења и повреда кичменог стуба, не чекајући да се прво створе услови, тако да сада, са отварањем нових капацитета и хируршких сала најсавременије опремљених, без икаквих проблема можемо ући у повећање обима рада само развијање спиналне хирургије по највишим светским стандардима,вели Стојановић.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   операција   Клинички центар   Небојша Стојановић   Клиника за неурохирургију   кичма
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима