Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да препознате упалу бешике?

Bookmark and Share

26.09.2019. Никола Стојановић

Пре свега треба да знате да упала бешике и није тако страшан проблем и нема потребе да превише бринете. Заправо је само важно да не игноришете проблеме, већ да ослушкујете своје тело и да покушате да решите све новонастале проблеме правовременим одласком код доктора. 

Како да препознате упалу бешике?

Познато је да се упала бешике чешће јавља код жена и да је готово свака жена макар једном у свом животу доживела упалу бешике. 

Kод мушкараца је то мало другачије и када се код њих јави упала бешике то онда најчешће значи да имају проблем са неким другим органом или да генерално имају неких других здравствених проблема.

Ево који су најчешћи симтоми упале бешике

Пецкање, отежано и често мокрење

Деси нам се некада да нас пецка када мокримо и то је некада сасвим нормално. Међутим, ако симптоми крену да се понављају и крене да вас пецка и боли сваки пут када мокрите, онда је можда то један од разлога за узбуну. Дакле, осетићете свакако непријатности приликом мокрења, немојте само да их занемарујете и да их одбацујете, да трпите и да бежите од њих. Прихватите да имате проблем, зато што сте онда на пола пута да га решите. Такође, може да вам се деси да имате потребу да стално идете у тоалет, односно да имате осећај да вам се стално мокри. Ово се некада дешава када смо прехлађени, када се разболимо, али треба свакако разликовати та два случаја и проверити са лекаром који је узрок.

Мокраћа непријатног мириса

Ово је можда симптом који ћете мало теже открити и повезати са упалом бешике. Али, свакако у комбинацији са осталим симптомима, ако осетите да и ваша мокраћа није карактеристичног мириса, већ нешто другачијег и непријатног, велике су шансе на је реч управо о упали. То је још један од разлога да се обратите вашем лекару, који ће проценити о чему се тачно ради и дати вам адекватну терапију. 

Симптоми упале бешике када се прошири и на бубреге 

Некада и не мора бити симптома. Дакле, та упала бешике може да се се јави, али да нема апсолутно нити једног јединог знака. Међутим, доста је озбиљније када се прошири на бубреге. Тада ће се сигурно јавити симптоми и они могу да се манифестују као бол у доњем делу леђа и са једне и са друге стране. Затим, долази и до грознице, као и до повишене телесне температуре, а могу да се јаве и мучнине и повраћање. 

Како се лечи упала бешике?

Треба да знате да се упала бешике лечи код лекара тј. у консултацији са њим. То је ваша прва адреса на коју треба да одете, а касније наравно и да промените неке животне навике, а можете користити и неке природне лекове. Међутим, то све након стручног мишљења. Kада вам доктор постави одговарајућу дијагнозу и да одговарајућу терапију, онда ће следећи корак бити да регулиште вашу исхрану

Наиме, треба да смањите унос соли, меса,  јаја, млека и рибе. Такође, бело брашно би требало да избегавате, а подразумева се да треба у широком луку да избегавате шећер, јер он може врло негативно да утиче на упалу. Што више свежих намирница ће вам пријати, те се усмерите на њих. Обавезно би било и да уносите у организам довољно витамина Ц, али пробајте да исто то учините и са витаминима А и Е. Селен и цинк су такође јако значајни, тако да уврстите и производе које садрже ове елементе у вашу исхрану.

Коментара: 0


#   лечење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима