Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako da prepoznate upalu bešike?

Bookmark and Share

26.09.2019. Nikola Stojanović

Pre svega treba da znate da upala bešike i nije tako strašan problem i nema potrebe da previše brinete. Zapravo je samo važno da ne ignorišete probleme, već da osluškujete svoje telo i da pokušate da rešite sve novonastale probleme pravovremenim odlaskom kod doktora. 

Kako da prepoznate upalu bešike?

Poznato je da se upala bešike češće javlja kod žena i da je gotovo svaka žena makar jednom u svom životu doživela upalu bešike. 

Kod muškaraca je to malo drugačije i kada se kod njih javi upala bešike to onda najčešće znači da imaju problem sa nekim drugim organom ili da generalno imaju nekih drugih zdravstvenih problema.

Evo koji su najčešći simtomi upale bešike

Peckanje, otežano i često mokrenje

Desi nam se nekada da nas pecka kada mokrimo i to je nekada sasvim normalno. Međutim, ako simptomi krenu da se ponavljaju i krene da vas pecka i boli svaki put kada mokrite, onda je možda to jedan od razloga za uzbunu. Dakle, osetićete svakako neprijatnosti prilikom mokrenja, nemojte samo da ih zanemarujete i da ih odbacujete, da trpite i da bežite od njih. Prihvatite da imate problem, zato što ste onda na pola puta da ga rešite. Takođe, može da vam se desi da imate potrebu da stalno idete u toalet, odnosno da imate osećaj da vam se stalno mokri. Ovo se nekada dešava kada smo prehlađeni, kada se razbolimo, ali treba svakako razlikovati ta dva slučaja i proveriti sa lekarom koji je uzrok.

Mokraća neprijatnog mirisa

Ovo je možda simptom koji ćete malo teže otkriti i povezati sa upalom bešike. Ali, svakako u kombinaciji sa ostalim simptomima, ako osetite da i vaša mokraća nije karakterističnog mirisa, već nešto drugačijeg i neprijatnog, velike su šanse na je reč upravo o upali. To je još jedan od razloga da se obratite vašem lekaru, koji će proceniti o čemu se tačno radi i dati vam adekvatnu terapiju. 

Simptomi upale bešike kada se proširi i na bubrege 

Nekada i ne mora biti simptoma. Dakle, ta upala bešike može da se se javi, ali da nema apsolutno niti jednog jedinog znaka. Međutim, dosta je ozbiljnije kada se proširi na bubrege. Tada će se sigurno javiti simptomi i oni mogu da se manifestuju kao bol u donjem delu leđa i sa jedne i sa druge strane. Zatim, dolazi i do groznice, kao i do povišene telesne temperature, a mogu da se jave i mučnine i povraćanje. 

Kako se leči upala bešike?

Treba da znate da se upala bešike leči kod lekara tj. u konsultaciji sa njim. To je vaša prva adresa na koju treba da odete, a kasnije naravno i da promenite neke životne navike, a možete koristiti i neke prirodne lekove. Međutim, to sve nakon stručnog mišljenja. Kada vam doktor postavi odgovarajuću dijagnozu i da odgovarajuću terapiju, onda će sledeći korak biti da regulište vašu ishranu

Naime, treba da smanjite unos soli, mesa,  jaja, mleka i ribe. Takođe, belo brašno bi trebalo da izbegavate, a podrazumeva se da treba u širokom luku da izbegavate šećer, jer on može vrlo negativno da utiče na upalu. Što više svežih namirnica će vam prijati, te se usmerite na njih. Obavezno bi bilo i da unosite u organizam dovoljno vitamina C, ali probajte da isto to učinite i sa vitaminima A i E. Selen i cink su takođe jako značajni, tako da uvrstite i proizvode koje sadrže ove elemente u vašu ishranu.

Komentara: 0


#   lečenje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima