Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Колико је битно за здравље и јачање имунитета време проведено у природи 

Bookmark and Share

06.08.2020. Никола Стојановић

Модернизација носи са собом бесконачан стес и мноштво проблема. Уколико човек заборави на своје здравље и не проводи време у природи то се може негативно одражавати на многе аспекте живота.

Колико је битно за здравље и јачање имунитета време проведено у природи 

Модернизација носи са собом бесконачан стес и мноштво проблема. Уколико човек заборави на своје здравље и не проводи време у природи то се може негативно одражавати на многе аспекте живота. За људско тело нема ничег важнијег од боравка у природи. 

Зашто је битан боравак у природи за здравље

Свеж ваздух, мирис дрвећа и биљака, шумски путељци и планина маxимална су корист за имуни систем савремених људи. Уз комбинацију природе и физичке активности човек ће осетити многе чари и позитивне ефекте. Од опуштања, бољег рада срца и менталне продуктивности, рада плућа па до уравнотеженијег крвног притиска и бољег сна, боравак на свежем ваздуху свакако ће живот човека чинити срећнијим и квалитетнијим. Ноћна лагана шетња пре спавања може побољшати квалитет сна, а боравак у шуми може повећати концентрацију. Понекад особа бива изненађена када примези да боравак у природи доноси некакву менталну јасноћу. Када се активно крећемо и лагано удишемо и издишемо док нам сунчеви зраци обасјавају лице, не можемо а да не будемо испуњени унутрашњом снагом. Но, увек се треба пазити током боравка у природи за време топле сезоне од крпеља који преносе најразличитије болести. 

Лајмска болест и крпељи

Крпеље неретко срећемо не само у шумама већ и у травнатим површинама. У току одмора у природи, брања цвећа, шетње кућних љубимаца, крпељи су склони да се закаче за кожу и зато је веома битно да се након боравка у природи прегледамо одокативно како бисмо на време открили ове паразите. Бирајући погодно место на људској кожи за коју ће да се закачи, крпељ не само да исисава крв већ и преноси лајмску болест која може бити веома опасна. Није препоручљиво да га самостално уклањате јер се може догодити да он буде само делимично уклоњен. Под надзором стручњака након уклањања крпеља битно је однети га у лабораторију на извршење одговарајућих анализа и пратити стање пацијента. 

Лабораторије и испитивање Лајмске болести 

Познато је да Лајмска болест може изазивати пораст температуре, општу слабост, промене на мозгу, раздражено психичко стање и многе друге нелагоде опасне по живот. Лабораторије испитују успешно узорак овог паразита како би пронашле знакове лајмске болести и пацијенту на време помогле са адекватном терапијом. Лабораторије успешно дијагностикују све промене из серолошких испитивања откривајући патогене. Захваљујући стандардним тестовима могуће је проценитити и имуни одговор пацијента на пренешену Лајмску болест. Истина је да постоји одређени период инкубације и да он може бити чак и до 50 дана, међутим, симптоми се могу разнолико појављивати, од црвенила до главобоље, осећаја трњена, осипа коже, укочености, оштећења зглобова и свих других пратећих симптома. Треба знати да је Лајмска болест заправо бактеријска инфекција која посебно негативно делује на нервни систем човека, из тих разлога лабораторије играју важну улогу у испитивању и процесу лечења. Реуматски фактор у крви може бити показатељ тачности резултата и искључити лажну позитивност. Поред тога битно је урадити ЕЛИСА тест, антитела у крви и ликвору на Лајмску болест, али и Wестерн Блот тест у циљу потврде болести.  

Предострожност у природи

Предности које боравак у природи има по људско здравље су очигледне, но, током освајања планинских врхова, брања цвећа у ливади или било какве разоноде увек треба бити обазрив. Одећа дугих рукава понекад вас може спасити од крпеља и дуготрајног лечења Лајмске болести. 

Коментара: 0


#   здравље   имунитет   природа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима