Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koliko je bitno za zdravlje i jačanje imuniteta vreme provedeno u prirodi 

Bookmark and Share

06.08.2020. Nikola Stojanović

Modernizacija nosi sa sobom beskonačan stes i mnoštvo problema. Ukoliko čovek zaboravi na svoje zdravlje i ne provodi vreme u prirodi to se može negativno odražavati na mnoge aspekte života.

Koliko je bitno za zdravlje i jačanje imuniteta vreme provedeno u prirodi 

Modernizacija nosi sa sobom beskonačan stes i mnoštvo problema. Ukoliko čovek zaboravi na svoje zdravlje i ne provodi vreme u prirodi to se može negativno odražavati na mnoge aspekte života. Za ljudsko telo nema ničeg važnijeg od boravka u prirodi. 

Zašto je bitan boravak u prirodi za zdravlje

Svež vazduh, miris drveća i biljaka, šumski puteljci i planina maximalna su korist za imuni sistem savremenih ljudi. Uz kombinaciju prirode i fizičke aktivnosti čovek će osetiti mnoge čari i pozitivne efekte. Od opuštanja, boljeg rada srca i mentalne produktivnosti, rada pluća pa do uravnoteženijeg krvnog pritiska i boljeg sna, boravak na svežem vazduhu svakako će život čoveka činiti srećnijim i kvalitetnijim. Noćna lagana šetnja pre spavanja može poboljšati kvalitet sna, a boravak u šumi može povećati koncentraciju. Ponekad osoba biva iznenađena kada primezi da boravak u prirodi donosi nekakvu mentalnu jasnoću. Kada se aktivno krećemo i lagano udišemo i izdišemo dok nam sunčevi zraci obasjavaju lice, ne možemo a da ne budemo ispunjeni unutrašnjom snagom. No, uvek se treba paziti tokom boravka u prirodi za vreme tople sezone od krpelja koji prenose najrazličitije bolesti. 

Lajmska bolest i krpelji

Krpelje neretko srećemo ne samo u šumama već i u travnatim površinama. U toku odmora u prirodi, branja cveća, šetnje kućnih ljubimaca, krpelji su skloni da se zakače za kožu i zato je veoma bitno da se nakon boravka u prirodi pregledamo odokativno kako bismo na vreme otkrili ove parazite. Birajući pogodno mesto na ljudskoj koži za koju će da se zakači, krpelj ne samo da isisava krv već i prenosi lajmsku bolest koja može biti veoma opasna. Nije preporučljivo da ga samostalno uklanjate jer se može dogoditi da on bude samo delimično uklonjen. Pod nadzorom stručnjaka nakon uklanjanja krpelja bitno je odneti ga u laboratoriju na izvršenje odgovarajućih analiza i pratiti stanje pacijenta. 

Laboratorije i ispitivanje Lajmske bolesti 

Poznato je da Lajmska bolest može izazivati porast temperature, opštu slabost, promene na mozgu, razdraženo psihičko stanje i mnoge druge nelagode opasne po život. Laboratorije ispituju uspešno uzorak ovog parazita kako bi pronašle znakove lajmske bolesti i pacijentu na vreme pomogle sa adekvatnom terapijom. Laboratorije uspešno dijagnostikuju sve promene iz seroloških ispitivanja otkrivajući patogene. Zahvaljujući standardnim testovima moguće je procenititi i imuni odgovor pacijenta na prenešenu Lajmsku bolest. Istina je da postoji određeni period inkubacije i da on može biti čak i do 50 dana, međutim, simptomi se mogu raznoliko pojavljivati, od crvenila do glavobolje, osećaja trnjena, osipa kože, ukočenosti, oštećenja zglobova i svih drugih pratećih simptoma. Treba znati da je Lajmska bolest zapravo bakterijska infekcija koja posebno negativno deluje na nervni sistem čoveka, iz tih razloga laboratorije igraju važnu ulogu u ispitivanju i procesu lečenja. Reumatski faktor u krvi može biti pokazatelj tačnosti rezultata i isključiti lažnu pozitivnost. Pored toga bitno je uraditi ELISA test, antitela u krvi i likvoru na Lajmsku bolest, ali i Western Blot test u cilju potvrde bolesti.  

Predostrožnost u prirodi

Prednosti koje boravak u prirodi ima po ljudsko zdravlje su očigledne, no, tokom osvajanja planinskih vrhova, branja cveća u livadi ili bilo kakve razonode uvek treba biti obazriv. Odeća dugih rukava ponekad vas može spasiti od krpelja i dugotrajnog lečenja Lajmske bolesti. 

Komentara: 0


#   zdravlje   imunitet   priroda
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima