Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нове дроге све опасније – деца прва на удару

Bookmark and Share

24.07.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Нове дроге су све опасније, а старосна граница када се први пут пробају је све нижа. Према извештају Европског центра за мониторинг дрога и зависности од дрога, процењује се да око осам одсто младих од 15 до 24 године користи нове дроге.

Илустрација
Илустрација

Црна мамба, спајс, мјау мјау  – нове дроге, у новим паковањима и са новом јачином све чешће се могу наћи на улицама.  

Доктор Александар Вујошевић из Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој каже за РТС да је свака дрога велика опасност без обзира на то колико их делили на нове или старе.

Указао је да последице по живот могу бити фаталне и приликом само једног узимања, а да је посебно опасно када се конзумирају у континуитету када се развија пуна зависност.

Да би се опасним супстанцама стало на пут, пре годину дана основана је и комисија за борбу против дрога у школама – од превенције, до лечења и благовременог одговора родитеља, друштва и државе. 

Доктор Вујошевић је рекао да је за тих годину дана урађено много и навео да је на трибинама у школама учествовало више од 40.000 деце, 7.500 професора и око 3.500 родитеља.

"Говорили смо о факторима ризика који носи узимање психоактивних супстанци, трудили смо се да деца ојачају своје личности и науче да кажу 'не' негативном утицају друштва", рекао је доктор Вујошевић.

Према његовим речима, формирани су тимови, педијатри који раде са школском децом и усвојена методологија рада за превенцију.

На овоме се неће стати, планирамо едукацију кроз спорт, да деца науче не само шта је дрога него и да оснаже своју личност, рекао је доктор Вујошевић.

Указао је на истраживање које је показало да 50 одсто младих није разговарало с родитељима о проблему дроге.

У Специјалној болници за болести зависности у Драјзеровој лече се сви облаци зависности.

"Наши капацитети су 65 кревета и они су углавном више 90 одсто попуњени. Постоји велики број амбулантних пацијената, а у оквиру дежурства постоји служба где збрињавамо лакше токсикације или апстиненцијалне кризе", рекао је доктор Вујошевић.

Коментара: 0


#   млади   дрога   деца   екстази   Клиника за лечење зависности   Клиника Драјзерова
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима