Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свака доза наркотика може бити фатална (ВИДЕО)

Bookmark and Share

12.11.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Пет жртава екстазија за пет месеци – пре неколико дана на Војно-медицинској академији у Београду преминула је 15-годишња девојчица, која је претходно на кућној журки у Аранђеловцу узела таблету екстазија. Смртоносна комибација је алкохол помешан са синтетичким дрогама којих је све више међу младима. Стручњаци упозоравају да овакви наркотици разарају централни нервни систем, а први на удару је мозак.

Свака доза наркотика може бити фатална (ВИДЕО)

Неколико случајева изненадне смрти после узимања само једне таблете екстазија јесу пробудили пажњу родитеља, али можда не и тинејџера. Важно је да знају да сваки организам, чак иако први пут узимају наркотик, може другачије да одреагује. Последице могу да буду трагичне а синтетичке дроге 12 до 15 пута брже уништавају организам од обичних.

"Нажалост, последњих година све више се конзумирају такозване клупске дроге и управо оне су у последњих пар месеци однеле неколико младих живота. Не постоји разлика између малих и великих доза зато што свака доза може бити фатална за младог човека", рекла је гостујући у Дневнику РТС-а докторка Светлана Вучетић из Клинике за лечење болести зависности. 

Комбинација истовременог узимања синтетичких дрога и алкохола је све чешћа.

"Све више је особа које мешају више супстанци у исто време најчешће су то оне које подижу расположење тј. психоактивне супстанце које делују на такав начин да организам добије што више жеље за плесом, дружењем, попут екстазија. Уз то иде алкохол а понекад и канабис и та комбинација може да буде врло угрожавајућа за здравље", објашњава докторка Вучетић.  

Први знаци да је неко конзумирао дрогу видљиви су углавном брзо, а адекватна реакција је кључна.

"Најбоље би било да не дозволите да неко у вашем друштву уопште конзумира дрогу. Код особа које су узеле екстази прво се примећује да губе доста течности, да им расте телесна температура због грчења мишића. Можда би прва реакција била да се те особе рехидрирају и одмах упуте у неку од здраствених установа које могу на адекватан начин да пруже помоћ", напомиње докторка Вучетић.

Не постоји корак између игре и зависности јер је је људски живот и здравље најважније, закључила је за РТС докторка Светлана Вучетић из Клинике за лечење болести зависности.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   дрога   смрт   екстази   тинејџери   Клуб лечених зависника   Клиника за лечење зависности
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима