Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svaka doza narkotika može biti fatalna (VIDEO)

Bookmark and Share

12.11.2018. RTS, Južna Srbija Info

Pet žrtava ekstazija za pet meseci – pre nekoliko dana na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu preminula je 15-godišnja devojčica, koja je prethodno na kućnoj žurki u Aranđelovcu uzela tabletu ekstazija. Smrtonosna komibacija je alkohol pomešan sa sintetičkim drogama kojih je sve više među mladima. Stručnjaci upozoravaju da ovakvi narkotici razaraju centralni nervni sistem, a prvi na udaru je mozak.

Svaka doza narkotika može biti fatalna (VIDEO)

Nekoliko slučajeva iznenadne smrti posle uzimanja samo jedne tablete ekstazija jesu probudili pažnju roditelja, ali možda ne i tinejdžera. Važno je da znaju da svaki organizam, čak iako prvi put uzimaju narkotik, može drugačije da odreaguje. Posledice mogu da budu tragične a sintetičke droge 12 do 15 puta brže uništavaju organizam od običnih.

"Nažalost, poslednjih godina sve više se konzumiraju takozvane klupske droge i upravo one su u poslednjih par meseci odnele nekoliko mladih života. Ne postoji razlika između malih i velikih doza zato što svaka doza može biti fatalna za mladog čoveka", rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a doktorka Svetlana Vučetić iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti. 

Kombinacija istovremenog uzimanja sintetičkih droga i alkohola je sve češća.

"Sve više je osoba koje mešaju više supstanci u isto vreme najčešće su to one koje podižu raspoloženje tj. psihoaktivne supstance koje deluju na takav način da organizam dobije što više želje za plesom, druženjem, poput ekstazija. Uz to ide alkohol a ponekad i kanabis i ta kombinacija može da bude vrlo ugrožavajuća za zdravlje", objašnjava doktorka Vučetić.  

Prvi znaci da je neko konzumirao drogu vidljivi su uglavnom brzo, a adekvatna reakcija je ključna.

"Najbolje bi bilo da ne dozvolite da neko u vašem društvu uopšte konzumira drogu. Kod osoba koje su uzele ekstazi prvo se primećuje da gube dosta tečnosti, da im raste telesna temperatura zbog grčenja mišića. Možda bi prva reakcija bila da se te osobe rehidriraju i odmah upute u neku od zdrastvenih ustanova koje mogu na adekvatan način da pruže pomoć", napominje doktorka Vučetić.

Ne postoji korak između igre i zavisnosti jer je je ljudski život i zdravlje najvažnije, zaključila je za RTS doktorka Svetlana Vučetić iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   droga   smrt   ekstazi   tinejdžeri   Klub lečenih zavisnika   Klinika za lečenje zavisnosti
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima