Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан борбе против сиде: У Нишавском округу две особе заражене током 2018.

rssBookmark and Share

Ниш 01.12.2018. Јужна Србија Инфо

Сваког 1. децембра, већ 30 година, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/EJДС-ом и сете се оних који су умрли.

Светски дан борбе против сиде: У Нишавском округу две особе заражене током 2018.

У Центру за контролу и превенцију болести Институт за јавно здравље Ниш кажу да од 1987. године до данас званично су у Нишавском и Топличком округу 172 особе инфициране, од чега 139 мушкараца и 33 жене.

Током 2018. године забележена је инфекција само два мушкарца у ова два Округа.

Данас од 17 до 19 сати у нишком кафеу "Парис арт" биће приказани едукативни видео снимци о ХИВ-у и разговори са особом која је скоро након 10 година инфицирања сазнала да има вирус, а да не припада ни једној ризичној групи.

Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом.

Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Коментара: 0


#   Ниш   Јужна Србија Инфо   Институт за јавно здравље   сида   ХИВ   превенција   Светски дан борбе против ХИВ-а
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима